Ny bibliotekslag antagen 24 oktober 2013

Den nya bibliotekslagen antogs av riksdagen igår. Följ ärendet http://www.riksdagen.se/sv/Dokument-Lagar/Utskottens-dokument/Betankanden/Arenden/201314/KrU2/

Vad kommer nu lagen att innebära?

När det gäller biblioteksplanerna ser det ut så här:

17 § Kommuner och landsting ska anta biblioteksplaner för sin verksamhet på biblioteksområdet.

18 § Den myndighet som regeringen bestämmer ska ha en nationell överblick över och främja samverkan inom det allmänna biblioteksväsendet. Myndigheten ska tillsammans med de regionala biblioteksverksamheterna och kommunerna följa upp hur de biblioteksplaner som antagits har utformats och hur de används.

Lagen ger ett uppdrag till oss (Kungliga biblioteket, läns/regionbiblioteken och kommunerna) att tillsammans jobba för att biblioteksplanerna ska bli användbara och fungera för uppföljning av kvaliteten. Tillsammans med Cecilia Ranemo och Elisabeth Ahlqvist på Kb har läns/regionbiblioteken tagit fram två skrifter för att hjälpa till i det arbetet och nu när lagen är antagen så finns de att tillgå.

Såhär skriver Kb:

 Kungliga biblioteket och de regionala biblioteksverksamheterna har i samarbete producerat två skrifter som är tänkta som ett stöd för kommunal biblioteksverksamhet.

Skriften Biblioteksplan 2.0: Det har under åren funnits många olika uppfattningar om vad en biblioteksplan är och vad den ska innehålla eftersom det är upp till varje huvudman inom kommun eller landsting att utforma sin biblioteksplan. Det här är en liten skrift för dig som vill ha tips på hur andra gör, vad lagstiftarna avsåg och några ”komihåg” för vad som kan vara bra att tänka på när man utformar en biblioteksplan som är kopplad till den nya bibliotekslagen som gäller från 2014. En behovsinventering har gjorts och dessa stöd var de mest efterfrågade.

Skriften Nyckeltal 1.0: Vilken kommun satsar mest på sin folkbiblioteksverksamhet? En kommun satsar 3 miljoner, en annan 44. Svaret verkar vid en första anblick vara uppenbart. Eller, kanske inte? Om vi använder oss av nyckeltal istället så blir bilden en annan. Den första kommunen satsar 638 kronor per invånare och den andra 322 kronor. Den här skriften är till för dig som arbetar med att följa upp folkbiblioteksverksamhet eller som formulerar uppföljningsbara mål i biblioteksplaner.

Båda skrifterna kan fritt hämtas i pdf-format.

http://biblioteksstatistik.blogg.kb.se/2013/10/25/tva-nya-skrifter-tankta-som-ett-stod-for-kommunal-biblioteksverksamhet/

/Kristina Hedberg, Länsbibliotek Sydost

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s