Varje möte kan vara livsavgörande – om att (be)möta besökare

BemötandedagVarje möte med ett barn kan vara livsavgörande, säger Michel Devillaz från BRIS. Det är stora ord att ta till sig och det innebär också att vi som i vårt yrke möter människor, små som stora, har ett ansvar eller kanske en skyldighet gentemot besökarna på våra bibliotek. Att vara engagerad och s e varje individ – varje dag. En inte alltid så lätt uppgift…

En kulen höstdag i oktober samlas barnbibliotekspersonal från Kalmar, Kronobergs och Blekinge län i Kalmar Teaters café för ett samtal kring att bemöta barn och unga. Seminariedagen ingår i projektet ”Barn, unga, bibliotek. Futurum.kom”.

Michel Devillaz från BRIS inleder. Han talar om att alla samtal är lika viktiga, oavsett innehåll och att vi inte får noncharlera. Att få berätta är viktigt, att få sätta ord på något. Språket är ord för tanken. Man blir inte så ensam med sina bekymmer om man får prata eller skriva av sig. Bibliotekspersonalen möter dessa barn. De kommer till biblioteket, och de har behov av att bli lyssnade på.

Tuula Honkaranta, psykolog från Barnhabiliteringen i Kalmar talar om bemötande av barn med neuropsykologiska funktionsnedsättningar som kan ha diagnoserna Aspergers, ADHD, Autism, Tourettes syndrom eller dyslexi. Vi får många konkreta och bra tips för daglig kontakt och när det kör ihop sig lite. Ett tips är så enkelt och man undrar varför så få bibliotek jobbar med det – att komplettera de textade skyltarna med bilder.

När det uppstår ett hot eller när det kommer sådana där besvärliga ungdomar som bara vill provocera, vad gör man då? Man får försvara sig, informerar Örjan Hvass från Ungdomspolisen i Kalmar. Det som kallas nödvärn, och man får även göra envarsgripanden. Men när det uppstår en hotfull situation är läget nog bäst att kontakta polisen. Kommunicera! Att inleda ett samtal är ett sätt att antingen få personen på andra tankar eller att vinna tid. Kolla upp vem som är ledaren, punktera gruppen, kommunicera och framför allt bekräfta. Ett bra tips är att ta kontakt med den lokala polisen och be om dialog i ett förebyggande syfte.

Eftermiddagen avslutas med värderingsövningar och rollspel tillsammans med teatergruppen Expri. Två bekanta situationer spelas upp – ”En lite ovan pappa kommer in till biblioteket med sitt barn. Barnet vägrar vara tyst och situationen urartar” och ”En bibliotekarie ska ha bokprat för en skolklass som kommer något oförberedda tillsammans med sin lärare. Bibliotekarien har inte full koll på situationen.” Vi har alla mött dem, och vi har alla stått lite handfallna inför en situation någon gång – och tänkt i efterhand ”så skulle jag ha gjort” eller ”varför sa jag inte så”.

Vi har en viktig roll i mötet med biblioteksbesökaren är nog den slutsats som kan dras av dagens samtal. Biblioteket är en neutral plats, dit man kan komma och ingen kräver något eller ifrågasätter varför man är där. En av frågorna i värderingsövningarna var om vi bemöter alla på samma sätt. Man kan svara ”ja” på den frågan och mena att ”jag bemöter alla likvärdigt, oavsett ålder, färg, kön etc…”, men kanske bör svaret vara ”nej” – ”jag ser varje besökare som en egen individ, och mötet blir därmed alltid olika”. Hur bemöter du den du möter?

Mer information om dagen på projektbloggen.

/Therese Emilsson, Länsbibliotek Sydost

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s