En eftermiddag om talböcker

talbokLänsbibliotek Sydost bjöd in bibliotekspersonal som arbetar med talböcker till en eftermiddag om praktiskt talboksarbete. Vi var arton personer från bibloteken i Blekinge och Kronoberg som träffades på stadsbiblioteket i Karlshamn den 3 december.

Dagen byggde till stor del på att diskutera och dela med sig av erfarenheter. Vi inledde med att ta upp vad som är nytt och på gång inom talboksområdet. Därefter tog erfarenhetsutbytet vid. Några frågor hade kommit in i förväg som hur man chippar talböcker vid övergång till RFID och hur man jobbar med visningar vid introduktion av egen nedladdning. Andra frågor som kom upp var till exempel om lånehistorik behövs eller inte, tillfälliga katalogposter för talböcker, statistik och hur många modeller av surfplattar man som personal ska vara uppdaterad på. Frågor och svar, tips och tricks bollades fram och tillbaka. Behovet av att få prata om frågorna var uppenbart.

Efter fika och uppdatering om vad som gäller för den gemensamma talbokspotten och lokala inläsningar hade vi en workshop om att läsa talböcker med Legimusappen. De flesta hade med sig surplattor, till de som inte hade med fanns det att låna av länsbibliotekets plattor. Vi hade hoppats på att appen skulle ha kommit i version 3. Nu får vi vänta på den till början av nästa år och istället tränade vi på att ladda ner och läsa i två steg. Med hjälp av varandra lyckades alla, även de som inte provat på tidigare, att ladda ner och läsa talböcker.

En dag som i alla sin enkelhet förhoppningsvis gav något nytt att ta med sig.

//Maria Lundqvist, Länsbibliotek Sydost

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s