Det var en gång…

20140205_101955Tänk att skapa ett museum av någonting som inte finns, ja, i fysisk form alltså. Sagomuseet i Ljungby är ett museum som förvaltar det immateriella kulturarvet. Det som gått i arv från generation till generation till generation – det muntliga berättandet. Sagomuseet gästades i veckan av bibliotekspersonal från Blekinge och Kronoberg för att ”workshoppa” i just konsten att berätta.

Sagomuseet ligger i den magiska sagobygden som finns inom Ljungby, Älmhults och Alvesta kommuner. Här har funnits märkliga berättare, betydelsefulla sagosamlare och ett antal sägenomspunna platser. Framför allt var det sagosamlaren Gunnar Olof Hyltén-Cavallius (1818-1889) som samlade in de folkliga sagorna i trakten och gav ut den första svenska sagoboken Svenska folksagor och äventyr.

20140205_094822Det är föreningen Berättarnätet Kronoberg som driver museet och verksamheten i Sagobygden, vars främsta mål är att medverka till att den muntliga berättartraditionen förs vidare. Framför allt arrangerar de den största nordiska berättarfestivalen – Ljungby berättarfestival, som i år har 25-årsjubileum.

Det är en upplevelse att komma in i museet. Man möts att kvittrande fåglar, en glupsk lindorm och den hemska gloson som kan sprätta en mitt itu om man inte håller benen tätt ihop, ett trollträd, en potta, de döda, prinsessor och jättar – men framför allt möts man av berättelser.20140205_09490720140205_094919 Vi möts också av sagomuseets chef Meg Nömgård, som är vår inspiratör för dagen och Siv Svensson som dramatiskt guidar oss runt.

20140205_101940Det mest fantastiska med den muntliga berättartraditionen är att det inte finns ett fast manus att vara beroende av. Det finns bara ett skelett; en början, en mitt och ett slut. Slutet ska vara som snärten från en hajfena, komma plötsligt och vara överraskande. Vi får träna oss i att snabbt läsa en kort berättelse som vi sedan ska berätta muntligt för en kollega, vi får ta ett föremål ur en ask och genast berätta dess historia för kollegorna, vi får en karaktär vi ska berätta om och så väva ihop fyra olika karaktärer till en berättelse.

20140205_135807Att ha en bok framför sig under sagostunden på biblioteket, kan vara betryggande, men också hämmande i att kunna låta berättelsen leva och det kan lätt bli enbart högläsning ur en bok. Att berätta fritt släpper lös berättelsen och figurerna på ett helt annat sätt och genom att låta barnen vara delaktiga i händelseförloppet, vet man aldrig åt vilken väg historien tar…

20140205_100025Meg säger ”Sagan är för själen, vad maten är för kroppen”, och så är det nog. Annars hade inte berättelserna blivit berättade så här generation efter generation eller nya berättelser blivit till.

I sagobygden finns också ett 40-tal platser markerade ute i landskapet som kan vara ett trollberg, jättekast, offerkällor och herrgårdar med spöken och ytterligare ett 40-tal platser som nås via geocaching och koordinater.

20140205_09483442011 ratificerade Sverige UNESCOs konvention för skydd av det immateriella kulturarvet. Två år senare är nu Sagobygden den första organisation som blivit ackrediterad att arbeta med konventionen samt vara rådgivande åt UNESCO. Inte dåligt!

Sagobygden och sagomuseet är definitivt värt ett besök om du inte varit där.

Therese Emilsson/Länsbibliotek Sydost

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s