Filialdag 2014 – samverkan var ordet för dagen!

bildSedan minst tio år tillbaka bjuder Länsbibliotek Sydost i början på varje år in till en träff för personal som arbetar på filialbibliotek. Syftet är att besöka, låta sig inspireras och diskutera filialverksamhet. Årets träff hölls den 7 februari på Hjorthöjdens bibliotek och mötesplats i Ronneby.

bild 1På förmiddagen fick vi höra om olika sätt att samverka för att utveckla landsbygd och biblioteksverksamhet. Först ut var Staffan Håkansson och Ola Pagels från föreningen Bygd i samverkan  som verkar i Bräknebygden i Ronneby kommun. Föreningen består av skolor, samhällsföreningar, företagarförening, LRF med flera och med syfte att utveckla bygden i positiv inriktning. Med ett stort engagemang arbetar de för att behålla den service som finns idag. Därför var det naturligt för föreningen att samla till möte med politiker när frågan om att flytta biblioteksfilialen i Bräkne-Hoby till en mindre och inte ändamålsenlig lokal blev aktuell. I huset där biblioteket finns idag, finns också lokaler som inte används. Resultatet av mötet blev att Bygd i samverkan flyttar in i där med sin verksamhet i april. Det här kommer att leda till att biblioteket får ökade öppettider och att den nya verksamheten gör huset en mötesplats och kulturhus för bygden. Biblioteket kommer också att disponera om sina lokaler och få en del nya möbler, bland annat hyllor på hjul. En vinn-vinn-situation för alla parter.

bild 2Därefter pratade Anneli Mattsson, bibliotekschef i Ronneby, om Hjorthöjdens bibliotek/Hjortens mötesplats. Stadsdelen Hjorthöjden är ett miljonprojektområde där de år 2000 startade ett bibliotek för att försöka komma tillrätta med de problem som fanns och för att ge bättre status till området. Då inrättades biblioteket i en trerumslägenhet. 2004 flyttade de till nuvarande ljusa och luftiga lokaler och satte en ungdomsprofil på verksamheten. Våren 2012 behövde fritidsgården på området ny lokal. Biblioteket hade då dragit ner på öppettiderna. Det här ledde till att fritidsgården flyttade in på biblioteket i augusti 2012. Biblioteket är öppet på förmiddagar och på eftermiddagarna används lokalen för fritidsverksamhet. Att vara samlokaliserade på det här sättet fungerar bra. Bland annat finns det ett bordtennisbord på hjul och en tv med xbox som de rullar fram på eftermiddagarna. Tillsammans har de tagit fram gemensamma regler och bland annat gäller sexårsgräns för barn utan föräldrar. En dag i veckan är Röda korset på plats och erbjuder extra läxhjälp. Besökare som vill låna böcker under fritidsgårdens öppettider kan göra det med hjälp av självbetjäning.

bild 3Efter lunch var det dags för Mee Årefors och Andrea Ström från Helsingborg att presentera verksamheten på områdesbiblioteket Idé A Drottninghög. I Drottninghögs upptagningsområde finns många nationaliteter representerade. Mee beskriver biblioteket som ”en plats för alla där alla får plats”. Med inspiration från Idea Stores i England gjordes Drottninghög till ett pilotområde för att testa ett koncept. Det är från Idea namnet Idé A är kommet. Det började som ett projekt men sedan 2013 är det permanent verksamhet. I arbetsgruppen (4,75 tjänster) finns inte bara bibliotekarier utan även andra kompetenser. Personalen ingår i olika nätverk med förvaltning, studieförbund, ideella föreningar, näringsliv och privata aktörer. De vill göra de aktiviteter som besökarna vill ha. I programmet finns kurser och öppna aktiviteter inom främst kultur, lärande och hälsa. Allt är gratis. Biblioteket används också för föreningsmöten. De gör även aktiviteter utanför huset. Ett gott exempel på hur samverkan över gränser kan gå till. Här är Mees och Andreas presentation (ppt).

Tack till alla deltagare och medverkande för den här dagen! Den genomgående tråden för dagen var samverkan och vi fick flera bra exempel på det.

//Maria Lundqvist, Länsbibliotek Sydost

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s