Om en dag med många möten – Kalmar 5 mars

collageOnsdagen den 5 mars bjöd Regionbibliotek Kalmar län och Länsbibliotek Sydost in till en dag om bemötande. Vi kallade dagen Vem är det vi möter? och runt 50 personer strålade samman i en föreläsningssal på Länsjukhuset i Kalmar. Syftet med dagen var att lyftan frågan om bemötande av personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar genom att lära oss mer om det. Det blev en dag full av intressanta föreläsningar, berättelser ur livet med skratt och allvar och så filmvisning.

Hurra för lagförslag!
Först ut var Anna Fock, frilansande kommunikatör som framför allt arbetar med funktionshindefrågor. Anna inledde med att utbringa ett hurra för det lagförslag mot diskriminering av funktionshindrade som kom den 3 mars. Sen fortsatte hon att tala om funktionsnormer och redde ut begreppen funktionsnedsättning, funktionshinder, funktionssätt och funktionshinderperspektiv. Hon talade också om FN:s övervakningsprocess om hur länder sköter sig på funktionshinderområdet och där rapporter skrivs och förhör hålls vartannat år. För Sveriges del blir det förhör i april. Bland annat har FN synat vår diskrimineringslagstiftning och rätten till personlig assistans, områden där Sverige behöver bättra sig. Personer som är berörda har rätt att överklaga fattade beslut direkt till FN. Hon kom också in på lagar, som LSS och SoL, som finns i Sverige.

Filmtajm
Därefter var det dags för Jenny Lenemark, Maria Agnesson och Anette Gullming från Makt i media att ta plats och berätta om deras nyhetssida som drivs av personer med funktionsnedsättningar och består av reportage, intervjuer, foto, film, webbradio, bloggar, krönikor och webb-tv. Det är en nationell sajt med medel från Arvsfonden. Makt i media har sin bas i Karlskrona men har också skribenter som medverkar på distans. Projektet skapades för att de såg ett behov i Blekinge om att lyfta målgruppen och ge människor med funktionsnedsättning en chans att få uttrycka sig. Ledstjärnan är att fokusera på det som deltagarna kan.

Det är inte bara nyheter med funktionshinderperspektiv även om de sträver efter att innehållet ska vara lättläst. Bland annat har de åkt till Bingolotto och Melodifestivalen och gjort reportage därifrån. Makt i media har elva reportrar som jobbar i grupper. Just nu var de särskilt glada över att en av deras reportrar fått jobb som bloggare på Radio Blekinge.

Under hösten som gick gjorde de tre filmer. Häxans hämnd gjorde de under ett läger en helg. Den filmen fick vi se och Anette som spelar häxan varnade känsliga tittare. Här kan du se fimerna.

Med tanke på att projektet bara varit igång ett år ungefär är det imponerade hur mycket de hunnit med och hur välfylld sajten är. Har du nåt som händer hos dig? Makt i media kommer gärna ut och gör reportage.

Aspergers syndrom och autism
Eftermiddagen ägnades åt att titta närmare på hur det är att leva med olika neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Först ut var Pia Malmberg-Kronvall och Eva Zryd från Autism- och Aspergerföreningen i Kalmar län. Genom deras engagemang och personliga erfarenheter fick vi en gedigen genomgång av vad det innebär att leva med autism och Asperger. Vi fick veta mer om social interaktion, kommunikation, stereotypa beteenden, begränsad exektutiv förmåga, tidsuppfattning, svårigheter att uppfatta och bedöma och annorlunda perception. Personer med Asperbergs och autism föds med funktionsnedsättningen och det har inget med begåvning att göra. En myt de slog hål på är att personer med autism inte har några känslor. Handfasta råd för bibliotek är att öka kunskapen bland personalen, erbjuda tysta platser (även på barnavdelningen) och avgränsade rum och ytor, att inte stå bakom disken, fånga upp specialintressen och att våga fråga.

ADHD och Tourettes syndrom
Gunilla Stieng är en av Hjärnkolls 300 attitydambassadörer och arbetar för Riksförbundet Attention. Gunilla har sjäv ADHD och berättade öppenhjärltigt om vad det inneburit för hennes liv. Kärnsymptomen för ADHD är uppmärksamhetsproblem, impulsivitet och överaktivitet. Det här är symptom som även finns hos Tourettes syndron med där ofrivilliga, återkommande kroppsrörelser och ljud och läten kommer till. För Gunilla har ADHD varit en drivkraft, hon har fått mycket gjort, men det har också gjort att hon upplever det som ett problem att hon pratar mycket. Gunilla konstaterar att det inte går lika bra för andra med ADHD som det gjort för henne. Impulsivitet kan användas till både bra och dåliga saker. Gunilla tror att det kan vara så att personer med ADHD och Tourettes syndrom inte kommer till bibliotek i någon större utsträckning eftersom de inte vill utmärka sig. Därför är det viktigt med en tillåtande attityd hos bibliotekspersonalen.

Till sist
Anna Fock avslutade med att sammanfatta dagen och konstatera att vi ska skapa en tillgänglig miljö i bred bemärkelse och erbjuda stöd för den som behöver. Jag tror att de flesta gick hem från dagen med många tankar, nya kunskaper i bagaget och nya sätt att se på bibliotekverksamhet när det gäller bemötande av personer med funktionsnedsättningar.

//Maria Lundqvist

Annonser

2 reaktioner på ”Om en dag med många möten – Kalmar 5 mars

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s