Rapport från #bibsmvaxjo – Växjö 27 mars

 

bibsmvaxjo

Bild @prickigapaula

Intresset för bibliotek och sociala medier är stort. Det märktes på konferensen Biblioteken och de sociala medierna som Länsbibliotek Sydost arrangerade på Växjö stadsbibliotek den 27 mars. Drygt 60-talet biblioteksanställda från folk-, skol-, universitets- och specialbibliotek från Stockholm och söderöver samlades för en fullmatad dag. Det sades så många intressanta och kloka saker under dagen. Här är ett försök till en kort sammanfattning.

 

Sociala medier, vart är vi på väg?
Anders Gerestrand (@gere) är lärare i medieteknologi på Linnéuniversitetet och inledde dagen med att fundera kring begreppet sociala medier. Han liknade sociala medier med ett fikarum. Vilka vill vi lyssna på i fikarummet och vad vill vi inte ha där? Anders visade en modell där sociala medier består av sju delar: närvaro, delning, konversationer, identitet, relationer, rykte och grupperinger. Det sociala medielandskapet är enormt och under ständig förändring. Olika sociala medier är bra för olika syften och behov: Facebook för relationer och profil, Twitter för att ha koll och för korta svar, Intstagram för bilder och känsla, Youtube för tutorials och bloggar för undervisande. I framtiden kommer bilden att få fortsatt stor betydelse, enligt Anders, och Google+ ska vi hålla koll på.
Här är Anders presentation.

Bibliotekens sociala mediearbete – hur och varför?
Därefter var det dags för mediestrategen Brit Stakston (@britstakston) att ge sin bild av sociala medier och hur biblioteken kan använda sig av det. Sociala medier är en folkrörelse som kan göra skillnad. Hon talade om Facebookfebern och att Twitter har en högre inlärningströskel. Men bloggen är fortfarande diamanten bland sociala medier där det går att samla mycket information. 75 % av flickor 12-15 år finns på Instagram och i allmänhet producerar kvinnor mer innehåll på nätet än vad män gör, förutom när det gäller Wikipedia. Brit talade om mekanismerna bakom delningskulturen och att fanfiction är ett sätt att leka med information. I informationssamhället är den digitala kompetensen lika viktig som det var att kunna läsa i bondesamhället. Därefter gav Brit oss en mängd tips för det praktiska arbetet. Var rädd om de som redan följer er, de är ambassadörer och kan hjälpa till att skaffa fler följare. Använd inte vänsidor som bibliotek, gilla varandra inom regionen, utnyttja tidslinjen, var dagaktuell, ha en policy, fundera på vad Facebooksidan säger om biblioteket. Karlstads bibliotek är ett bra exempel på ett bibliotek med god Facebooknärvaro.
Här är Brits presentation.

Biblioteket i fickan – att möta besökaren i social medier
Efter lunch var det dags för Cissy Avrin (@cissyavrin) som är digital redaktör på Stockholms stadsbibliotek och är den som har huvudansvaret för stadsbibliotekets kommunikation i sociala medier. De har en mängd olika Twitter-, Facebook- och Instagramkonton och de jobbar med att se över vilka konton som ska användas och vilka som kan slås ihop. Enligt Cissy tar sociala medier tid och ska tas på allvar. Kontaktar men biblioteket via sociala medier ska man få samma service som om man ringer. Det gäller att kunna nå utanför biblioteksbubblan och det kan man göra genom att bland annat inte tänka som en bibliotekarie, ha hög aktivitet och hålla koll på lokala personer med hög medieprofil.
Här är Cissys presentation.

Den sociala bibliotekarien, spexig och seriös på nätet
Elin Nord (@elinnord), tidigare Göteborgs stadsbibliotek, numera Göteborgs universitetsbibliotek, avslutade dagen med att bland annat prata om hur hon och Siska Humlesjö gjorde när de började testa sociala medier på Högsbo bibliotek. De var öppna för allt och försökte koppla ihop det med det som hände i omvärlden. Deras förhållningssät var att vara personliga och roliga. Det gör inget om det inte blir perfekt. Testa och kolla med hjälp av statistik vad som fungerar. Ett tips från Elin var att sex och snusk alltid går hem. Elin berättade också om hur hon använder sociala medier som ett redskap för omvärldsbevakning i det egna arbetet. Det finns grupper inom Facebook som är värdefulla att följa men också bloggar och Twitter för att få hjälp och stöd i arbetet.
Här är Elins presentation.

Hashtaggen för dagen var #bibsmvaxjo. Här är twitterflödet. Hashtaggen användes också för bilder på Instagram.

Här är hela programmet för dagen.

Sveriges Radio Kronoberg kom förbi och gjorde ett inslag från dagen. Det finns här att lyssna på.

Avlutningsvis, av spontana kommentarer att döma så var det en lyckad dag där de olika föreläsarna bildade en helhet med både teori och praktik. Jag tror att de flesta gick därifrån med huvudet fullt av idéer på hur man kan jobba med sociala medier på bibliotek.

Tusen tack till föreläsarna och till alla deltagarna!

//Maria Lundqvist

 

Annonser

2 reaktioner på ”Rapport från #bibsmvaxjo – Växjö 27 mars

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s