Läsning är det nya svarta

ReadmeReadme Lund en ny konferens om ja, just det läsning! Förlaget Anagram med Anders Mildner i spetsen är arrangörer och i måndags hände det i Lund. Vi var ett par hundra deltagare som intog Stadshallen och blev serverade en diger meny av olika föreläsningar, samtal och upplevelser och allt hade koppling till läsning med Anders Mildner som excellent moderator. Det var bara när han frågade Frans Mossberg från Ljudmiljöcentrum som det kändes som att han hade bestämt sig för vilka svar han ville ha och ljud är ju mammas gata för Mildner, han gav ju 2012 ut boken Koltrasten som trodde den var en ambulans. Det twittrades friskt på konferensen så ta en titt på det #readmelund. Dagen inleddes med Karin Taube som pratade om PISA, hon sa att vi inte kunde bortse från resultaten, det behövs åtgärder! Sverige är det land där resultaten sjunkit mest. Karin ser följande skäl till det:
Eleverna

 • Ändrade läsvanor
 • Nordiska ungdomar är flitigast på nätet
 • Mer negativ attityd till skolan
 • Skolk är vanligt

Skolan

 • Decentralisering
 • Differentiering
 • Individualisering
 • Segregering
 • Mindre tillgång till specialundervisningunnamed

Lärarna

 • Få söker till utbildningarna
 • Läraryrket har låg status
 • Mindre praktiska inslag i lärarutbildningen
 • Varierande förutsättningar för undervisningen

Efter Karin kom dagens gulligaste inslag, förskolan Pyret i Malmö med en barngrupp kom och berättade hur de arbetade med läsning från ett års ålder. Och när en femåring blev tillfrågad om varför det var bra att läsa sa hon för då lär man sig bättre.

Ett kort samtal med Martin Widmark stående i publiken där Martin sa att som förälder behöver man strategier för läsinlärning precis som man har när man ska lära sitt barn cykla.
Dagen var så fullspäckad att det blir alldeles för mycket att skriva om allt men jag vill tipsa om Björn Hedesjö som skrivit en bok om sömn En perfekt natt, han sa så klokt att för lite sömn påverkar: uppmärksamheten, koncentrationen, minnet och humöret. Ett vaket dygn motsvarar intaget av 3-4 snapsar. Skrivforskaren Victoria Johansson efterlyste att alla ska få lära sig fingersättning i skolan nu när alla skriver på tangentbord (själv använder jag max 6 fingrar).
Pelle Sten gav oss fem e-bokstrender:
#1 Spotify för böcker
#2 nya sätt att sälja
#3 utlånen fortsätter att öka
#4 flexibla skärmar
#5 amazon kommer till Sverige

Dagen avslutades med Judith Langer från Albany universitet som pratade om vad vi kan göra för att få igång läsningen igen och vad läsning av skönlitteratur gör med oss. Judith har skrivit boken litterära föreställningsvärldar.
Det var bara några nedslag, jag har inte skrivit om manliga förebilder, cirklar för pappor, sagor från fängelset, Brit Stakson och Kairos Future m m.

Det kan mycket väl tänkas att jag vill åka till Readme Lund nästa år och jag vet att
README – Hacka läsningen! 24-timmars hackathon i november är något som jag vill veta mer om.

/Kristina Hedberg, Länsbibliotek Sydost

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s