Studieresa till Skåne och Danmark – första stopp Helsingborg

tinaomartinaDen 2-3 april gjorde Länsbibliotek Sydost och Regionbibliotek Kalmar län tillsammans med kommunbiblioteken i länen en studieresa till Skåne och Danmark för att lära oss mer om gemensam katalog, meröppna bibliotek och fablab. Det här är det första inlägget i en serie som kommer att läggas ut här.

Till Helsingborgs bibliotek kom vi för att höra mer om den gemensamma katalogen för biblioteken i nordvästra Skåne. Martina Gunnarsson inledde med att presentera biblioteksverksamheten inom Helsingborgs stad som omfattar huvudbibliotek, nio områdesbibliotek och bokbuss. Därefter pratade Tina Haglund om samarbetet i Skåne Nordväst. Ett samarbete som går tillbaka ända till 2004, som fördjupades 2008 och som har politisk förankring i de elva medverkande kommunerna, Bjuv, Båstad, Helsingborg, Höganäs, Klippan, Landskrona, Perstorp, Svalöv, Åstorp, Ängelholm och Örkelljunga.

År 2010/2011 gjordes en upphandling av bibliotekssystem och arbetet organiserades. En styrgrupp med bibliotekschefer bildades, en projektledare och tre arbetsgrupper tillsattes. Nästa steg blev att utforma gemensamma regler, transportsystem, nya lånekort, avtal för fördelningsnyckel mellan biblioteken, webbskal och utbildningar. De behövde också se över SPAR, bibliografisk service, gemensamma databaser och e-böcker. Provkonverteringar gjordes inför att alla bibliotek skulle gå över till Libra. Arena blev webbskalet, det publika gränssnittet.

Den 1 mars 2012 var det skarpt läge och en del inkörningsproblem uppstod. Ett par bibliotek fick problem med konverteringen och problem uppstod med globala reservationer och transporter. Idag flyter det mesta på bra.

En gemensam katalog ger fördelar för besökarna som får tillgång till ett större bestånd. Interna vinster är fördelen med gemensam hemsida som drivs av en gemensam tjänst (40 %) och lokala redaktörer. De får mer kraft bakom sig när det gäller gemensamma projektansökningar, upphandlingar och utbildningar. Tina trodde att det kanske ger större vinster för mindre bibliotek än större med ett sådant här samarbete. Med ett gemensamt bestånd blir det färre antal fjärrlån och de är till största delen självförsörjande med medier inom de elva biblioteken.

Vad gäller mediesamarbetet så är frågan om man ska se samarbetet som elva bibliotek eller som ett bibliotek. Från Region Skåne får de regionala pengar (1 kr/invånare/år) till medieinköp. De satsar på mångspråk och har projekt på gång under året. De är också garanterade en plats i Axiells referensgrupp.

Transporter går varje dag. De utgår från Helsingborg och delfinansieras av Region Skåne. De praktiserar inte flytande bestånd.

För att undersöka möjligheterna med Libris har de gjort en förstudie med hjälp av finansiering från Region Skåne. De avvaktar i dagsläget, har inte sagt varken ja eller nej men ser det som en fråga om när.

Givetvis finns det nackdelar också. Mycket tid läggs på att ta hand om plocklistor och dubbelarbete och ökad belastning för personalen kan uppstå. Den fysiska hanteringen ökar med det här. Det blir svårare att bevaka lokala behov och vissa bibliotek har mer fördel av mediebeståndet än andra. En del av de här problemen beror på Libra.

När vi lämnade Helsingborgs bibliotek snurrade det många tankar i huvudet. Hur skulle en gemensam katalog fungera i våra län? Vad ser vi för möjligheter? Hur vill vi att det ska fungera? Det finns både för- och nackdelar. Med användaren i fokus får våra diskussioner gå vidare.

//Maria Lundqvist, Länsbibliotek Sydost

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s