Studieresa

Den 2-3 april gjorde Länsbibliotek Sydost och Regionbibliotek Kalmar län tillsammans med kommunbiblioteken i länen en studieresa till Skåne och Danmark för att lära oss mer om gemensam katalog, meröppna bibliotek och fablab. Det här är det andra inlägget i en serie som kommer att läggas ut här.

”Tillit ger ansvar”

Valby-1

I Valby kulturhus såg vi ett välfungerande fablab. De följer fablabs regler och erbjöd både 3d skrivare och laserskärare fria att använda. Verksamheten var baserad på frivilliginsatser, alla hjälper alla. Jag tyckte att den avbyråkratisering, de hade bestämt sig för i Köpenhamns kommun, verkade väldigt befriande. Från Valby bibliotek kunde de komma med idéerna på en halv A4 sida och få projektmedel beviljade. I fablab projektet hade de också en ganska okomplicerad inställning till samverkan mellan det privata och näringslivet. Ett exempel på det var att firman för, jag tror det var laserskäraren, ställde in sin produkt gratis för att kunna exponera sitt varumärke. De använde sig uteslutande av opensource-lösningar och det var bara tillåtet att producera prototyper.

 

Förutom den samverkan på gräsrotsnivå med/mellan användarna, samverkade man också med den närliggande skolan i ett projekt de kallade fabschools. Målsättning för fabschools var nytänkande modellutveckling, lek inte bara mer skola/bibliotek.

De drev också något de kallade fabcreation för arbetslösa mellan18-35. Där kunde deltagarna arbeta fritt inte bara för att få jobb. De arbetslösa började med två veckor väldigt intensiv utbildning sedan små uppgifter för att vecka 3 börja med egna projekt.

 

Arduino lånades ut ett slags enklare moderkort där man kan bygga saker själv på.De finansierade mycket av de här satsningarna med egna medel.

 

På biblioteket hade man ”maker”samlingar där användarna kunde låna ritningar och skisser på det som har producerats i fablabet. Biblioteket tryckte också på för ytterligare samverkan på Facebook.

 

Biblioteket hade också bjudit in ungdomar till ”Hacka ditt bibliotek” där bl a papperskorgar med sensorer hade utvecklats.

 

Helsingörs Bibliotek

  • Mac överallt
  • Fri WI-FI (ingen inloggning)
  • Välfungerande Digidel med frivillig insattser. De frivilliga fick som enda ersättning personallånerättigheter ni vet inga förseningsavgifter etc.

Imac

 

 

 

 

//Weine Sundell, Länsbibliotek Sydost

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s