Ett möte med Bamse Hansen

Ännu ett intryck från studiebesöket i Skåne och Danmark….

IMG_0117Det här är Bamse Hansen. Han bor på barnavdelningen på biblioteket i Helsingör som ligger i det nya Kulturværftet, alldeles intill den gamla skeppsdockan som är det nya sjöfartsmuseet. På barnbiblioteket är det Bamse som bestämmer. Han är björnbiblioteksboss, globetrotter, svetsare och skeppsbyggare och har acklimatiserat sig ganska väl i de gamla skeppsmiljöerna. Han arbetar med stora saker och ting och är expert på allt…

Bamse Hansen gillar äventyr. Ibland försvinner han ut ur bibliotekets lokaler, ut på äventyr. Om hans resor kan man läsa på bibliotekets hemsida för barn. Där kan man hitta hans adress och skicka ett brev eller en teckning till honom. Bamse Hansen guidar gärna runt i området också. Det finns en guide att hämta på biblioteket och så kan man tar en tur tillsammans med Bamse.

Att Bamse Hansen trivs på Helsingörs bibliotek förstår man. Det skulle jag också göra, både att jobba där och att komma dit som besökare. Det imponerar med sina stora ytor och påkostande utrustning och att arkitekten lyckats få så mycket av den gamla skeppsindustrimiljön att leva kvar i väggarna. Helsingörs bibliotek för barn och unga är fantastiskt. Här finns plats för lek, för kreativitet och kunskapsinhämtning. Här finns enorma ytor men även mindre och mysiga miljöer. Genom en tung dörr kommer man in i ett skepps inre och där kan man se på film eller höra någon läsa högt ur en spännande bok. Det finns ett spelrum för digitala spel och datorer med häftigt färgglada tangentbord. Det finns ett stort rum för kreativitet där det går att kladda ner både bord och golv utan att det gör någonting. Det finns stolar att snurra runt med. Det finns stolar som ser ut som elefanter och det finns segelbåtar att sitta på. Vill man ha det lugnt kan man krypa upp någonstans och lyssna på musik eller ta en bok och titta i eller läsa. För trots att ytorna är stora och besökarna är många, är det förvånansvärt tyst på biblioteket. Och det finns även böcker.

På danska bibliotek har dock andra konstformer enligt tradition haft ett större utrymme än på de svenska och funnits där parallellt med böckerna – musiken, filmen, spelen och nu de kreativa verkstäderna, Maker spaces och 3D-skrivaren.

Men ett modernt bibliotek, inte i framtiden, utan i tiden, måste ge de unga utrymme både för läsning och läsinspiration, berättelsen i olika format, men även för kunskapsinhämtning. Och kunskapsinhämtningen görs inte enbart via böckerna, den görs genom kreativt skapande och den görs via den digitala tekniken. Ett bibliotek har alltid varit och måste fortsätta vara ett kunskapscentrum, ett kunskapscentrum som följer med tiden – och gärna ett häftigt sådant, som i Helsingör. Jag tror att även Bamse Hansen håller med om det.

Så gör gärna ett besök i Helsingör i sommar, kolla in biblioteket och säg ”hej!” till Bamse Hansen.

/Therese Emilsson, Länsbibliotek Sydost

 

Detta bildspel kräver JavaScript.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s