En arena för barnens berättelser

InaåPaulaI midsommarveckan samlades 15 barn i åldern 10-13 i Det fria ordets hus i Växjö tillsammans med Ina och Paula från Växjö bibliotek och författaren Mårten Melin, för att inspireras och träna på att skriva poesi och egna berättelser bl a utifrån Mårten Melins novell Jamila och Hansa – och så skapades också fantasifulla figurdikter. Veckan avslutades med ”öppen scen” och högläsning av de deltagande barnen. Mer om veckan går att läsa på Paulas egen blogg.

SpelÄlmhultUnder denna vecka som snart är till ända har det varit spelverkstad på Älmhults bibliotek, när 11 gossar tillsammans med Emma och Kristin från biblioteket ritat bilder, skrivit och skapat ljudillustrationer till ett digitalt spel om karatekaninen och mästaren Bosse. Fantasi har det inte rått någon brist på när det digitala spelet växt fram. Veckan inleddes med ett möte med spelutvecklare Marcus från företaget Coastalbyte, som visade hur det går till att skapa ett spel och ritade upp ”spelschemat”. Marcus har avslutningsvis komponerat ihop spelet ”Maskarnas mästare” och resultatet går att se här. (Det behövs en plugin på datorn för att kunna köra spelet. Öppna i annan webbläsare än Internet Explorer)

Projekten här ingår i ett större läsfrämjandeprojekt – ”Arena för min berättelse” – som initierats av Länsbibliotek Sydost med stöd från kulturrådet. Tanken med detta är att kunna utveckla och hitta en bra digital plattform för barns berättelser som kan ha olika uttryck – den muntliga, den skrivna, den tecknade eller berättelsen gestaltad via det rörliga mediet. Bibliotekspersonalen ska tillsammans med barn i åldrarna 6-12 och en professionell inspiratör utforska berättandet och skapa berättelser som är inspirerade av en läsupplevelse som barnen har eller får under projektets gång. Den gemensamma plattformen för gestaltning av berättelserna är bibliotekens webbplats Arena – där utveckling av barnens sida är på gång.

Under hösten är det bl a dags för Ronneby bibliotek och Tingsryds bibliotek att dra igång sina berättarprojekt. ”Arena för min berättelse” pågår fram till sommaren 2015.

Det finns ett stort intresse hos barn och unga att få skapa och uttrycka sig kreativt i olika former. De behöver ges plats och möjlighet att få uttrycka sig, att få träna och få visa vad de kan för andra. Det stärker, inte minst en engagerad barnbibliotekarie. Paula Högström summerar veckan med att säga ”Det jag är mest stolt över från dessa dagar är att vi fick alla små författare att gå upp på scenen och läsa några rader av sina egna ord. Detta för ett fullsatt rum med föräldrar, syskon, bibliotekarier och Smålandsposten. Så kul, så roligt!”

/Therese Emilsson, Länsbibliotek Sydost

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s