Vässa din omvärldsbevakning!

Som bekant är informationsflödet som sköljer över oss enormt och att navigera i det kan stundtals kännas tröstlöst. Det finns många källor och kanaler som kan vara intressanta för ens omvärldsbevakning och det gäller att hitta bra ingångar. Mer hur och vilken teknik ska jag använda? Läs vidare så kanske du får lite hjälp på traven.

informationsflode-160x160Stiftelsen .SE ger ut internetguider inom olika områden. Den senaste i raden heter Häng med i informationsflödet – gratisverktygen som ger dig koll skriven av Anders Thoresson. Den pedagogiskt upplagda skriften inleds med ett kapitel om omvärldsbevakning och hans uppmaning är att lägga minimalt med tid på att leta efter information för att istället lägga maximalt med tid på att använda den. Det låter enkelt men hur gör jag det då? Skriften består av två delar, första delen handlar om att hitta information och den andra hur du hanterar den. Hur det kan gå till att hitta information skriver Thoresson i de kapitlen som handlar om hur du kan använda RSS, Facebook och Twitter för omvärldsbevakning. Därefter följer avsnitt om har du kan använda informationen på ett effektivt sätt. Du får till exempel tips på hur du kan använda ditt e-postprogram för din omvärldsbevakning utan att den översvämmas av e-post.

Trösterikt skriver Thoresson:

Men inse och acceptera att du aldrig kommer att hinna läsa allt! Och var inte sentimental – gallra hårt i dina flöden och radera det som du inte längre har glädje av eller hinner med.

I slutet av våren ordnade Länsbibliotek Sydost träffar för biblioteken för att stödja arbetet med biblioteksplaner. En sak som kom upp då var behovet av omvärldsbevakning. I höst planerar Länsbibliotek Sydost att bjuda in till en dag där vi bland annat tar upp just det. Men under tiden rekommenderar jag att du tar dig en stund med den här utmärkta skriften.

//Maria Lundqvist, Länsbibliotek Sydost

Annonser

3 reaktioner på ”Vässa din omvärldsbevakning!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s