Internationell utblick I

IFLAs folkbibliotekssektion ordnar satellitmöten i samband med IFLAs årliga möten. I år var satellitmötet i Birmingham och jag hade möjlighet att delta. Tänkte försöka ge några bilder av det som ingick i programmet men först ett inlägg om biblioteket i Birmingham.
Varför konferens i Birmingham? Jo, där finns ett nybyggt (invigt september 2013) bibliotek det största folkbiblioteket i Europa, här finns en videotour.
Det var mycket besökare i biblioteket, jag var där vid flera tillfällen (passade på att ta ett par semesterdagar i samband med konferensen och då besökte jag biblioteket några gånger) och personalen sa att de hade fått nya komptenser: crowd management and crowd contol.
 brian LBDet finns fina möjligheter att sitta, läsa, studera och två olika utomhusytor med trädgård (ja det är ju England). Man har stora ytor med aktiviter och information för att främja företagande och lärande och många partners. Biblioteket är även tursitbyrå vilket vi använde för att ta reda på saker. Och barnavdelningen? Ja, det är nog den som är sämst! Den ligger i källaren och är riktigt tråkig, detta var något som vi konferensdeltagare diskuterade ganska mycket, målat betonggolv, mörkt, få mysiga möbler och fruktansvärt stökigt i hyllorna. en intressant sak var att när biblioteket byggdes så hade man i avtalet med entreprenören att det skulle användas ett visst antal långtidarbetslösa boende i Birmingham. ett visst antal hemlösa och ett vist antal lärlingar och entreprenören lyckades över förväntan och flera av dem har fått varaktiga anställningar. Intressant ur ett upphandlingsperspektiv tycker jag.

Biblioteket låg tidigare i en hemsk betongkoloss som ska rivas, den ligger alldeles intill det nya biblioteket. Det viktiga för biblioteket är att bli:

  • ett landmärke
  • ägas av besökarna
  • vara välkomnande/inclusive

deliver LBMan har genomfört en ny organisation och det har varit tufft för de anställda, man har ändrat arbetssätt och teknik har en allt större påverkan på arbetet. Alla vill inte ha förändring, så här uttryckte bibliotekschefen det:

On board – work with them
Can be influenced – work on them
Opposed – leave alone

Vad har man lärt sig!framtid LB

Jag avslutar med några deprimerande bilder från barnavdelningen, också något att lära av 😦 (våningen skulle stängas för att fixa till golvet, det är ju positivt i alla fall).

287 288 325 283 284

/Kristina Hedberg, Biblioteksutveckling Blekinge Kronoberg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s