Internationell utblick II

Så till konferensen 12-13 augusti i Birmingham ”Public libraries futures in a global digital World”.

Ett fullspäckat program som inleddes med en presentation av Birminghams bibliotek. Därefter kom en blandning av rapporter om vad som pågår i olika delar av världen och sk keynote speakers.

tampere1Först ut ett underbart och mycket inspirerande exempel på vad en bokbuss kan användas till från Eva Wilenius i Tammerfors. En flexibel buss med mycket digitalt innehåll där inredningen består av moduler som kan flyttas ut och in efter behov. Hyllor, sittplatser, datorer och annan teknisk utrustning, en scen mm. På förmiddagarna kör bussen till förskolor och skolor, på eftermiddagar/kvällar ger den service till både vuxna och barn. Man ser även bussen som ett sätt att visa upp biblioteket. Bussen används för olika typer av aktiviteter t ex sagoyoga, sagogympa, som mattebuss, barnen får göra korta videor med boktips som kopplas till boken, scenframträdanden och mycket teknisk utrustning.tampere2

Sen fick vi en inblick i hur man i Guandongprovinsen i Kina jobbade med att bryta ned barriärerna mellan det digitala och det fysiska biblioteket. Det som slår mig är hur mycket människor ett bibliotek ska betjäna, man hade 102 miljoner invånare i provinsen och biblioteket 21 000 besökare varje dag, 5000 besök på webben och 2000 arbetsplatser. man göra sina föreläsningar och utställningar tillgängliga på webben. guandongberlinSen till Berlin för att få höra om temarum som kopplar samman fysiskt material med digitalt. Sarah Dudek och Vera Binz berättade om olika teman men också om hur man inte bara kan ställa fram böcker om ett visst ämne när det idag finns så mycket material på webben. Man har skärmar med material bland böckerna men också länklistor, tips på # på twitter, bloggar och guider till materialet. Man har tagit fram en app så att materialet är tillgängligt från telefoner och plattor, användaran kan dela länkar med varandra och man har också jobbat med partners t ex museer. Det krävdes samtidigt att man undervisade digitalt kunnande. Var sjätte vecka gör man ett nytt tema. Exempel på teman, se bilden.

Sen fick vi lunch, som ni förstår var det ett späckat program men intressant!
/Kristina Hedberg, Biblioteksutveckling Blekinge Kronoberg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s