Internationell utblick III

206Konferens i Birmingham 12-13 augusti 2014, del III

Att det är ekonomiska problem i USA det har vi ju läst om och Chattanooga är verkligen drabbat. Corinne Hill, biblioteket har med henne i spetsen bestämt att jobba utifrån:

Vad kan vi göra med det vi har?

Biblioteket har genomgått en mycket stor förändring och det som man nog har hört mest om är att man startat ett café i receptionsdisken och att alla biblioteksassistenter fått baristautbildning. När jag lyssnar på Corinne inser jag att eldarskap i USA är annorlunda än i Sverige. Hon har fyra fokus för hur biblioteket ska jobba, och i dessa är det lätt att känna igen sig:

Collaboarte – göra saker som är långsiktiga
Creative – göra nya saker
Control – göra rätt saker
Compete – göra saker nu

Två av programpunkterna handlade om makerspace på bibliotek, exemplen kom från Roskilde och Manchester.
Biblioteket som arena för skapande är absolut en utvecklingsmöjlighet för många bibliotek. Vill vi ha bibliotek där människor känner delaktighet så är det en av vägarna. skrivare, laserskärare och annan teknik men att det fanns det andra som gjorde och att hon hade lärt sig. Hon menade att det är väldigt viktigt att ta vara på personalens kunskaper när man anammar ny teknik. På biblioteket hade man tidigare haft workshops i Raspberry Pi (nytt för mig) och det berodde på att en i personalen var intresserad av det. Detta öppnade för att Sue trodde att man skulle klara av ett lab och i Manchester kallas det Mad lab. Hittills har det varit mycket lyckat och betytt mycket för det nya biblioteket i Exeter.

Efter labrapporterna så kom det det boklösa biblioteket BiblioTech i Texas. Målen för biblioteket är enkla att komma ihåg men verkliga utmaningar.

  • Ta bort hindren för läsandet
  • Möta behoven hos de som lever i låginkomstområden

BiblioTechs uppdrag är att förse alla i Bexar country med tillgång till teknik, öka läsandet, marknadsföra läsning som203 fritidsaktivitet, utrusta invånarna med de nödvändiga verktygen för att kunna vara medborgare på 2000-talet.
BiblioTech tillgängliggör e-böcker, ljudböcker, databaser, filmer, teveserier, tidskrifter, språkkurser, anpassad teknik, IT-kurser och chat. www.bexarbibliotech.org

En i publiken undrade hur samarbetet med ”vanliga” bibliotek fungerade och då förstod man att det inte var okomplicerat, det finns en konkurrenssituation, trots att många har väldigt långt till biblioteket och att det digitala biblioteket verkligen har kunnat nå ut till många människor.

Dagen avslutades med mingel och utdelandet av några brittiska bibliotekspris.

/Kristina Hedberg, Biblioteksutveckling Blekinge Kronoberg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s