Internationell utblick IV

Bibliotekskonferens i Birmingham 12-13 augusti 2014210

Den späckade konferensen fortsatte dag två med att Danmarks grand old man i biblioteksverksamhet Jens Thorhauge tog oss med in i  det danska biblioteksutvecklingsprogrammet. Jag har gärna gett honom hela förmiddagen för det var späcket och intressant. Han pratade om att biblioteken egentligen hade varit utmanade att förändras i 20 år och att det är nödvändigt att göra det men att det gör ont. I Danmark har man ett modellprogram för förändring.219

När får vi i Sverige en bibliotekspolitik som är lika stark som detta. SKL, KB, biblioteksföreningen och SLB. ( föreningen Sveriges länsbibliotekarier)  behöver sätta sig ned och läsa det danska programmet och fundera över hur vi ska få till det i Sverige och vad vi behöver för att få verktyg på nationell nivå som stöd i förändringsarbetet.

Resten av dagen gav utblickar på temat hur det digitala och det fysiska biblioteket ska samverka till Australien, Barcelona, Storbritannien och Holland. Sverige representerat av Elisabeth Brynge från Örebros länsbibliotek som tillsammans med Gary Green från Surrey pratade om bokcirklar över alla gränser. Detta var första gången de träffades på riktigt, hade bara haft webbmöten tidigare, det fanns många roliga exempel och vi blev alla inbjudna att vara med i samarbetet.309

Sen kom EIFL som är en organisation som bara jobbar med utvecklingsländer och länder i förändring, de stödjer utvecklingsprojekt i dessa länder. Vi fick flera exempel som visar på bibliotekens betydelse för utveckling både av samhället men också för människor.

Sammanfattningsvis var detta en mycket bra start på hösten (som kommer om ett tag) jag kom tillbaka upplyst, inspirerad, det känns viktigt att träffa kollegor från andar delar av världen för att få perspektiv på sin egen del. Att höra om 50% nedskärningar är beklämmande samtidigt som man förstår att det inte går att ge upp! man måste göra det bästa av det man har och ett starkt engagemang för att biblioteken verkligen kan göra skillnad i folks liv om vi vågar ta oss an nya utmaningar och vågar förändra verksamheten i takt med samhället.

Hej då Birmingham/Kristina Hedberg Biblioteksutveckling Blekinge Kronoberg

322 318

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s