Den regionala biblioteksverksamheten strålade samman

Alla regionala biblioteksverksamheter i Sverige hade möjlighet att träffas och konferera i tre dagar (3-5 september) i Norrfällsviken utanför Kramfors. Biblioteksutveckling Blekinge Kronoberg skickade undertecknade.

Dagarna gav möjlighet till att lyfta frågorna kring hur vi ska jobba regionalt och vi fick möjlighet att möta kollegor från hela landet både under formella och informella former.

Bibliotekslagen: 11 § Varje landsting och de kommuner som inte ingår i ett landsting ska bedriva regional biblioteksverksamhet med syfte att främja samarbete, verksamhetsutveckling och kvalitet när det gäller de folkbibliotek som är verksamma i länet.

Vi workshoppade kring det regionala uppdraget i bibliotekslagen, det resulterade i ett antal förslag och prioriteringar till SLB (Föreningen Sveriges Länsbibliotekarier) att gå vidare med.

Vi fick också två avgående länsbibliotekarier syn på vilka utmaningar de regionala verksamheterna står inför, båda påminde om vikten av att vi på regionnivå jobbar med biblioteksutveckling och stödjer folkbiblioteken.

Niclas Lindberg tackas av SLB:s ordförande Maria Ehrenberg. Foto Norrbottens länsbibliotek

Niclas Lindberg tackas av SLB:s ordförande Maria Ehrenberg. Foto Norrbottens länsbibliotek

Som final fick vi lyssna på kloka tankar från Niclas Lindberg som berättade om var Svensk Biblioteksförening lägger sitt fokus nu. För det första: Efter valet kommer biblioteksföreningen att fortsätta jobba för en nationell biblioteksstrategi. Det finns en samsyn om behovet så nu är det hur en strategi kan bli till. KB får och vill ta frågan men behöver 5 miljoner kronor som biblioteksföreningen ska arbeta för att få fram. När pengarna är i hamn är frågan hur strategin ska tas fram och där kommer de regionala biblioteksverksamheterna att bli en viktig part. För det andra: Biblioteksföreningen vill stödja och stimulera till att fler använder bibliotek, inte nödvändigtvis att biblioteken används mer. Statistik visar att andelen av befolkningen som besöker bibliotek har sjunkit drastiskt, från 71 procent år 2000 till 46 procent år 2012. Många tycker att bibliotek är jätteviktiga – för andra än sig själv. Personaltätheten har minskat rejält sen början av 90-talet, tillsammans med läsförståelsen. Undersökningar visar att besökarna tycker att personalen är viktigast, därefter kommer öppettider och tillgänglighet och sen utbudet. Vad kostar det att vrida klockan tillbaka? Vill vi det? Hur är vi rustade för att göra den förändring av inriktning som måste göras? För det tredje: Biblioteksföreningen vill tydliggöra och synliggöra bibliotekets grundläggande uppdrag i den fria åsiktsbildningen i och med bokdistributionens minskade betydelse. Ursprunget finns i Valfrid Palmgrens tankar och arbete.

gruppi

Kristina, Weine, Maria och Therese

Avslutningsvis, det var dagar som gav många tankar som manar till handling. Och jodå, vi vågade prova surströmming och vi gillade det!

//Kristina Hedberg, Therese Emilsson, Weine Sundell och Maria Lundqvist

Uppdatering: Länsbiblioteket i Örebro län och Framsidan har också bloggat från dagarna.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s