Biblioteksplaner och omvärldsbevakning som engagerade!

I våras bjöd Biblioteksutveckling Blekinge Kronoberg in till träffar för bibliotek som är på gång att skriva eller revidera biblioteksplaner. Vid de träffarna diskuterade vi nuläge, tittade på andras planer och pratade om vilka behov som finns för arbetet. Två saker som kom upp var att alla var för sig inte behöver skriva texter av mer allmänt slag till planerna och behovet av omvärldsbevakning. Det tog vi fasta på.

Grupparbete

Grupparbete

Igår, 8 oktober, genomförde vi  dagen Biblioteksplaner i ord och handling på Växjö stadsbibliotek. Bibliotekschefer och bibliotekarier från åtta av våra bibliotek deltog. Förmiddagen ägnades åt att i grupper börja skriva på texter som kan användas av alla som ska skriva biblioteksplaner. De avsnitt som valdes ut var styrdokumentverksamhet och uppföljning/utvärdering. Grupperna jobbade och diskuterade intensivt och resultatet blev tre dokument som du hittar under länkarna i föregående mening. Det är fritt fram att plocka och inspireras av texterna.

Peter Alsbjer

Peter Alsbjer

Eftermiddagen var vikt för Peter Alsbjer och omvärldsbevakning. Peter är en flitig omvärldsbevakare och delar med sig av det på bland annat hans blogg. Där hittar du ett inlägg från dagen. Peters presentation finns här.

Den 21 november är det kvalitetsdialog på KB där representanter från den regionala biblioteksverksamheten och kommunbiblioteken träffas kring biblioteksplanefrågan. Efter den dagen ser vi vad nästa steg blir. Hör gärna av dig om hur du vill jobba vidare på det gemensamma planet.

För att kunna fortsätta diskussionen kring biblioteksplaner mellan träffar kom önskemål fram om att göra det via en Facebookgrupp. En sådan grupp är startad. Det är en hemlig grupp där bara medlemmar kan läsa och göra inlägg. Meddela mig om du vill komma med i gruppen.

Tack alla ni som deltog med liv och lust!

//Maria Lundqvist, Biblioteksutveckling Blekinge Kronoberg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s