En dag om bemötande som även gymnastiserade skrattmusklerna

Till biblioteken kommer alla slags människor. Ju mer kunskap vi har om människors olika behov, desto bättre bemötande kan vi ge bibliotekens besökare. För att ta upp den frågan arrangerade Länsbibliotek Sydost och Regionbibliotek Kalmar utbildningsdagen Vem är det vi möter? i Kalmar i mars i år. Det  var en uppskattad dag som handlade om olika neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Här är ett blogginlägg från dagen. Redan då var det bestämt att det skulle bli en fortsättningsdag på temat bemötande av olika typer av funktionsnedsättningar.

IMG_0317I torsdags i förra veckan, 16 oktober, var det dags för dagen Vem är det vi möter? – Del 2. Denna gång träffades vi i Växjö. Dagen inleddes av Malin Ovesson som på ett mycket personligt sätt berättade om hur det är att leva med tvångssyndrom. Malin berättade med glimten i ögat om tvångssyndromet som hon haft med sig hela livet och vad det har inneburit för henne och hennes liv. Om du vill höra Malin berätta själv så kan du titta på det här avsnittet av Outsiders där Malin är en av de medverkande.

Därefter medverkade Kennerth Björn från FUB Växjö under rubriken Vem pratar du med?. Kennerth talade om utvecklingsstörning, begåvningsprofiler och vad som kan vara svårt att greppa för personer med utvecklingsstörning. Han gav oss en rad råd och hans främsta råd till bibliotekspersonalen är att tala till personen och inte till ledsagaren. Här är Kennerths presentation.

Den största delen av eftermiddagen ägnades åt improvisationsteater. Det var teatergruppen Banditsagor som tillsammans med deltagarna med humor och allvar gestaltade olika tänkbara scenarier om bibliotek och bemötande. Ingen av deltagarna behövde gå upp på scen utan bidrog på andra sätt. Sällan har jag skrattat så mycket på arbetstid.

Dagen avslutades med gruppdiskussioner för att deltagarna skulle få möjlighet att reflektera över dagens program och också hur man vill jobba vidare på hemmaplan.

Tack till er alla som deltog med liv och lust!

//Maria Lundqvist, Biblioteksutveckling Blekinge Kronoberg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s