”ALLA har barnkompetens” – resultatet av ett projekt?

IMG_0301[1]Hösten 2011 startade projektet ”Barn & unga Futurum.kom” på biblioteken i 23 kommuner i Blekinge, Kronobergs och Kalmar län. Syftet var att ALLA skulle få barnkompetens, all personal, inte bara de som till vardags arbetar med barn och unga, och att barnperspektivet och barns delaktighet skulle sättas i centrum. Nu är projektet snart slut. Det har utvärderats och i tisdags genomfördes en slutkonferens. Men som Christer Bergqvist, Regionbibliotek Kalmar och ordförande i projektets sade: ”Detta är inte slutet. Det är mer av ett avstamp.”

Barn & unga Futurum.kom har fokuserat på den i deltagande kommuner prioriterade målgruppen barn och unga. Hur märks det att barn och unga är prioriterade inom bibliotekens verksamhet, personalfördelning och ekonomi. Ser vi utifrån barnperspektivet, utifrån barns perspektiv och ger vi möjlighet till delaktighet? Syftet med projektet har varit att ge all bibliotekspersonal en utökad kunskap, förståelse och engagemang för barn och unga, men också kunna ge barnbibliotekspersonalen lite extra spets och styrka att fortsätta sitt idoga arbete. Målet har i slutändan varit – barnen.

För den som vill fördjupa sig i projektet finns processbloggen och Pia Holgerssons utvärderingsrapport att ta del av.

Även slutkonferensen hade barnperspektivet och delaktighet i fokus, med tre inspirerande föreläsare. Dagen inleddes dock av härliga läsande och skrivande bokklubbsbarn som tillsammans med prickiga Paula, barnbibliotekarie vid Växjö stadsbibliotek, läste egen bokryggspoesi.

Ylva Lorentzon, doktorand i barnkultur (den enda i sitt slag!) vid Stockholms universitet och som också arbetar på Centrum för barnkulturforskning, talade om barnkonventionen, och att det där med barnets bästa inte innebär en självklar rätt till delaktighet, men en rätt att bli hörd. Barnkulturen är i vid mening alltid politisk, menade Ylva Lorentzon, i och med att den skapas av vuxna och för det mesta har politiska direktiv som är styrande i någon form. Det politiska fokuset ligger oftast på den fysiska tillgängligheten när man ser till barnperspektivet. I stället för att se till ”en individ med särskilda behov” är det kanske till att se ”en individ med särskilt perspektiv”. Men varför ska man fråga barnen då? Jo, för de är också medborgare.

B_tio%20tretton_11D9331_1skissKatti Hoflin, är en engagerad person som gjort avtryck och rört om vad hon än arbetat med – Bollibompa, Barnbiblioteken på Kulturhuset och nu senast Dunkers Kulturhus i Helsingborg. I sin presentation fokuserade Katti Hoflin på uppbyggnaden av biblioteket TioTretton – ett bibliotek för dem i mellanåldern, de som varken är barn eller ungdomar, de som hatar böcker!? Det visade sig dock inte vara så, även om biblioteket ger utrymme för att använda digital teknik, spela teater, laga mat eller bara slappa. Besökarna läser och lånar böcker som bara den. Det viktiga är att se vartenda barn, påpekade Katti, att som personal och vuxen kunna bemöta, lyssna, vara närvarande. Det kräver dock en engagerad personal, personal som vill ”hänga” med barnen. Bibliotekens uppgift är att hjälpa människor att nå sina livsmål. Även om inte alla får chansen att skapa ett nytt bibliotek är det viktigt att ställa sig frågan vad ett barn- och ungdomsbibliotek är och vilka det är till för.

IMG_0321[1]”Så som nu har det aldrig varit, så som nu kommer det aldrig mer bli!”. Under den rubriken talade Micke Gunnarsson från Ronneby, kreativitetskonsulent, bloggare, skådespelare, rådgivare inom internet och digitala medier m m. I samtalet med barn, unga och med vilka medmänniskor som helst, är det viktigt att utgå ifrån mig själv. Mår jag bra, kan jag bemöta och se positivt på omvärlden. Och omvärlden förändras, hela tiden. Barnen är vår framtid och deras värld kommer inte att se ut som världen är nu eller som vi vuxna vuxit upp i. Det är framtidstro på sig själv vi måste ge våra barn, inte tala om för dem att det var bättre förr.

Så var det det där med avstamp mot framtiden, då… Projektledning och styrgrupp hoppas att Barn & Unga Futurum.kom satt sina spår och gett så många som möjligt ökad kunskap i att möta och bemöta barn och unga. Men projektet kommer leva vidare i form av fortsatt arbete med medborgardialog via fokusgrupper. Cheferna kommer att få ett tydligare uppdrag att förankra målgruppen barn och unga i arbetet med de lokala biblioteksplanerna och vi kommer att se över statistik och mätvärden.

Och här är utvärderingsfilmen…

/Therese Emilsson, Biblioteksutveckling Blekinge Kronoberg

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s