Kulturrådets handlingsprogram för läsfrämjande

BabysagostundUnder 2014 har Kulturrådet genomfört ett antal möten med aktörer inom det läsfrämjande området, med uppdrag att ta fram ett handlingsprogram för läsfrämjande utanför skolan, med utgångspunkt från de nationella målen för litteratur- och läsfrämjande. Kulturrådet presenterar nu sitt handlingsprogram som ska få fler att läsa.

För att uppnå de nationella målen för litteratur- och läsfrämjande krävs bred samverkan mellan myndigheter, kommuner, landsting och organisationer, säger Kulturrådet. Det är viktigt att främja kunskapsutbyte mellan professioner som t ex lärare, bibliotekarier och personal inom barnhälsovården.

Insatser som vänder sig till nedanstående målgrupper kommer att prioriteras:

  • Barn och vuxna med annat modersmål än svenska
  • Barn och vuxna som tillhör någon av de nationella minoriteterna
  • Barn och vuxna med funktionsnedsättning
  • Barn och vuxna som inte läser, eller läser i liten omfattning.

Kulturrådet kommer att arbeta aktivt med forskning och utvärdering, där ett kartläggningsarbete av folkbibliotekens samlade resurser och förskolors tillgång till litteratur och hur de arbetar läsfrämjande föreslås i programmet.

Det statliga stödet för läsfrämjande åtgärder kommer att finnas kvar, så även inköpsstödet till barn- och ungdomslitteratur, även om det senare från 2015 kommer att kräva att den sökande har en aktuell biblioteksplan. Distributionsstödet till kommunbiblioteken kommer att fortsätta, men titlarna kompletteras med en presentation för att underlätta ett mer aktivt arbete kring titlarna/böckerna. Kulturrådet kommer också att utöka stödet till litteratur på minoritetsspråken, framför allt barn- och ungdomslitteratur.

Strategiska utvecklingsområden är digitalt läsfrämjande, där folkbibliotekens arbete med att nå barn och unga via digitala kanalerna måste bli bättre – och en nationell kampanj för läsfrämjande för unga och vuxna med den nu avslutade Digidel-kampanjen som förebild.

Det blir fortsatt pengar till idrott och läsfrämjande och det blir en läsambassadör även under 2016. Den största nationella satsningen kommer dock att vara ett nationellt program för Bokstart i Sverige. Och till det säger vi – JAA!! Ett program med grund i den samverkan mellan bibliotek och barnhälsovård, som finns i många kommuner, men som ser lite olika ut. En nationell satsning är en tydlig markering. Under 2015 startar ett pilotprojekt i tre kommuner.

Allt bra, so far, men, inga nya pengar i sikte, än…, så då får vi se hur långt vi kommer med strategi, vilja och samverkan….

Handlingsplanen i sin helhet hittar du här.

/Therese Emilsson, BiBK

 

 

 

 

 

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s