Betydelsen av högläsning för personer med demens

bodil

Bodil Lindeberg berättar om sitt arbete i Emmaboda.

Bodil Lindeberg är en pensionerad demenssjuksköterska från Karlskrona. Hon har under ledning av professor Bodil Jönsson deltagit i projekt Uppdrag Kunskap som syftar till att tillvara ta den kunskap som äldre vårdpersonal samlat på sig genom ett långt yrkesliv. I projektet valde Bodil Lindeberg att studera aspekter på välbefinnande hos lyssnare och läsare vid frivilliga insatser på demensboenden.

Läskraft! var ett projekt som drevs av Centrum för lättläst under ledning av Catharina Kåberg under åren 2009-2013. Läskraft! arbetade för att rekrytera frivilliga högläsare för personer med demens. När projektet avslutades hade drygt 1000 personer gått utbildning och blivit högläsare. Trots att projektet är avslutat finns arbetsgrupper kvar och jobbar vidare. Bodil Lindeberg tillhör Karlskronas arbetsgrupp och det är med Karlskrona som bas som hon gjort sitt arbete.

Syftet med Bodils studie var

att öka kunskapen om vilken betydelse som högläsning för personer med demens har och även att tydliggöra högläsarens roll under aktiviteten.

Metoden hon använde var att intervjua högläsare och personal samt att sitta med som observatör under högläsningsstunder.

De frågor som studien fördjupar sig i är

  • Vad krävs för att få bästa möjliga utbyte av högläsningsstunden för personen med demens och högläsaren?
  • Vilka reaktioner uppvisar personen med demens i anslutning till högläsningsstunden?
  • Hur upplever högläsaren aktiviteten?
  • Hur hålla Läskraft levande?

När Biblioteksutveckling Blekinge Kronoberg tillsammans med Regionbibliotek Kalmar län i maj i Emmaboda förra året bjöd in medlemmar i de kommunala arbetsgrupperna för lättläst medverkade Bodil och berättade om sitt arbete. Nu är hennes arbete avslutat och här kan du ladda ner rapporten.

Högläsningens påverkan på välbefinnandet är ett område som det behöver forskas mer och skrivas mer kring. Med mer fakta kan argumenten för högläsning vässas, mer resurser avsättas och personer med demens kan därmed få ökad livskvalitet.

//Maria Lundqvist, BiBK

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s