Statistik på längden och tvären

29_statSå här i början på ett nytt år är statistiksammanställningar något som ligger högt på agendan. Här är två färska sammanställningar.

Hur mycket skickas med röda lådorna?
År 2007 inleddes lånesamarbetet mellan biblioteken i Blekinge, Kronoberg och Kalmar. Med hjälp av ett transportsystem som binder samman biblioteken med leveranser tre gånger per vecka blev det enkelt för biblioteken att låna av varandra. Allt sedan dess har vi varje år samlat in statistik på hur mycket biblioteken har lånat av varandra. Siffrorna för 2014 är klara nu och de visar att 28 586 lån gjordes mellan de 25 biblioteken. Jämfört med 2013 är det en liten minskning på knappt 700 lån. Men sett över tid så har lånen ökat, 2007 gjordes 24 199 lån.

Om du är nyfiken på hur mycket biblioteken lånar av varandra så finns den detaljerade sammanställningen här (pdf).

Vad laddas ner från MTM?
Myndigheten för tillgängliga medier, MTM, är också klar med sin statistik över antalet nedladdningar och egna nedladdare. Här finns statistiken för samtliga kommuner och län i Sverige. Vad gäller Blekinge, Kronoberg och Kalmar så ökar såväl bibliotekens nedladdningar, antalet nedladdare och det de laddar ner. Enda minskningen står Blekinge för när det gäller nedladdningar på biblioteken. Men å andra sidan så har antalet egna nedladdare ökat ganska mycket där. Totalt laddades det ner 28 458 talböcker i de tre länen under 2014. Nästan precis lika många böcker som lånades ut mellan biblioteken via röda lådorna.

Om du vill få en översikt över den sammanlagda statistiken för länen jämfört med tidigare år så finns en sammanställning här (pdf).

//Maria Lundqvist, statistiknörd, Biblioteksutveckling Blekinge Kronoberg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s