Fullt hus vid nyinvigning av multikulturellt bibliotek i Växjö!

Det hopknutna invigningsbandet

Det hopknutna invigningsbandet

Det är inte varje dag det invigs ett helt nytt bibliotek. Så när det händer är det desto roligare. Igår kväll var det invigning av Tallgårdens minibibliotek i Växjö. Jag gick dit och möttes av ett knökfullt bibliotek och entusiastisk personal och blev bjuden på cider och snacks.

Växjö bibliotek driver ett målmedvetet arbete med den mångspråkiga biblioteksverksamheten med bland annat en Ny i Sverige-hylla på stadsbiblioteket och uppsökande verksamhet med språkcaféer. Inom Växjö bibliotek drivs projektet Framtidens bibliotek med hjälp av kommunala utvecklingspengar. Tallgårdens minibibliotek är ett av delprojekten och är en försöksverksamhet under 2015. Tallgården är ett aktivitetscentrum som drivs av Växjöhem, Hyresgästföreningen och Växjö kommun och ligger i den multikulturella stadsdelen Araby. Ett bättre ställe att bedriva mångspråkig biblioteksverksamhet på får man leda efter. Under året kommer biblioteket att hålla öppet två dagar i veckan, en eftermiddag/kväll och en förmiddag. De satsar mycket på programverksamhet och har högläsning, språkcafé, bokcirkel och bibliotekskunskap på schemat. En gång i månaden kommer bibliotekarier från stadsbiblioteket och berättar om biblioteksverksamhet utifrån olika teman.

Biblioteket är inrymt i en liten men trevlig lokal, inredd med färgglada nya och gamla möbler och ett urval medier. På golvet ligger härliga mattor, varav en är en flygande matta! Ett angränsande rum används för programverksamheten.

Caroline Nelander, Clara Gustavsson och Kristian Larsson

Caroline Nelander, Clara Gustavsson och Kristian Larsson

”Det här är ett bibliotek som finns där människor finns” svarar Caroline Nelander på min fråga om varför de öppnar ett bibliotek just här. Det är Caroline som tillsammans med kollegorna Kristian Larsson och Clara Gustavsson driver projektet. Kristian berättade att de knappt hann öppna innan det första lånekortet skrevs ut.

IMG_1649

Eva Johansson och bibliotekschef Anna-Karin Axelsson

Biblioteket invigdes av kultur- och fritidsnämndens ordförande Eva Johansson som symboliskt knöt ihop två band och uttryckte sin stora glädje åt satsningen och lyckönskade verksamheten.

Jag lyckönskar också det nya biblioteket och hoppas att satsningen slår väl ut och att det kan bli en permanent verksamhet.

//Maria Lundqvist, BiBK

 

 

Annonser

2 reaktioner på ”Fullt hus vid nyinvigning av multikulturellt bibliotek i Växjö!

  1. carina fredriksson skriver:

    Tallgården. Om det är samma ställe som en gång för länge sen var fritidsgård så har man ju varit där på ett och annat högstadiedisco 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s