Rapport från filialträffen i Svängsta – om nytt bibliotek och meröppna bibliotek

I fredags, 6 februari, var det dags igen för den årliga träffen för personal som jobbar på filial-, områdes-, stadsdels-, lokalbibliotek; det finns många benämningar på de bibliotek som inte är huvudbibliotek i en kommun. Om mina anteckningar stämmer så var det för trettonde året Biblioteksutveckling Blekinge Kronoberg bjuder in och den här gången träffades vi på biblioteket i Svängsta i Karlshamns kommun. Temat för träffen var meröppna bibliotek.

Louise Andersson

Louise Andersson

Flytten av Svängsta bibliotek
Louise Andersson, lokalbiblioteksföreståndare i Svängsta, och Marie Liljenberg, kultur- och bibliotekschef i Karlshamns kommun, inledde dagen med att berätta om biblioteket i Svängsta som flyttade in i nya lokaler mitt i centrum i höstas. Tidigare låg biblioteket avsides och i lokaler som var begränsande. När förskolan behövde nya lokaler och ville ta över biblioteket öppnade sig möjligheten för en flytt. Utan budget startade en imponerande snabb process och en lika imponerande arbetsinsats från personalen ledde fram till det nya biblioteket.

Marie Liljenberg

Marie Liljenberg

Så här gick det till. Den 4 december 2013 tittade de på den nya lokalen, 9 januari 2014 var sista dagen i gamla biblioteket, 3 februari öppnade de c/o Möllegårdens skola och var där till 22 september. 29 september var det slutbesiktning av nya biblioteket och 11 oktober var det invigning med 500 besökare och kö in. Processen tog alltså minde än ett år. Med den nya central placeringen har tillgängligheten ökat, de har fått fler klassbesök, fler besökare, ökad användning av bibliotekets resurser och bara positiv feedback från besökarna. På BiBK:s Facebooksida finns fler bilder från Svängsta bibliotek.

Sanna Fries

Sanna Fries

Meröppet i Kävlinge
Nästa punkt i programmet stod Sanna Fries från Kävlinge kommun för. På de två biblioteken i kommunen, Kävlinge och Löddeköping, har de meröppet sedan två år tillbaka. Det vill öka tillgängligheten till biblioteken och fick inspiration genom rapporten om Veberöds meröppna bibliotek. I april 2012 fick de ett bidrag från kommunen på 500.000 kr och invigde de meröppna biblioteken vid övergången till vintertid 2012. De har jobbat utifrån det tredelade biblioteket: det bemannade, det meröppna och det digitala. Inför meröppningen gjorde personalen SWOT-analys och pratade om farhågor. De samtalade om fördelen med att ge utökad tillgänglighet och att ge kvalitet i den bemannade tiden. De involverade alla som behövde vara inblandade i en projektorganisation med tydligt ansvar. Inför öppningen i Kävlinge fick de lösa en del praktiska problem som rörde byggnaden, de införde RFID och möblerade om för översikten och orienteringens skull. För att bli registrerad för meröppet ska man vara 18 år. Ungefär hälften av deras användare är anslutna till meröppet. Kävlinge har meröppet 10-22 och Löddeköping 8-20. Inga av deras farhågor har besannats utan deras erfarenheter säger:

  • Positiva besökare
  • Ökad ansvarskänsla
  • Ökad tillgänglighet
  • Många besökare
  • Inget märkbart svinn
  • Ingen förstörelse
  • Inget bråk/stök

De har planer på att sänka åldersgränsen till 16 år och att jobba mer med hjälp till självhjälp vad gäller hylluppställning och utbrytningar. Sannas avslutande tre goda råd var: support (bra kontakter, teknik osv), skapa delaktighet (marknadsföring) och skapa trygghet (involvera personalen). Sanna tipsade också om studien Meröppna bibliotek – en verksamhetsform för alla?.

Meröppet i Jämjö

Eva Wernersson och Linda Gustafsson

Eva Wernersson och Linda Gustafsson

Biblioteket i Jämjö ligger i Karlskrona kommun och efter lunch presenterade Linda Gustafsson, Karin Sågerås och Eva Wernersson hur de blev meröppna. Också de fick 500.000 kr i extra anslag för att införa meröppet. Detta var i början på 2014 och det var snabba ryck eftersom politiken ville ha det klart innan valet. De här pengarna skulle också räcka till en ny gemensam profil för alla bibliotek och upprustning av lokalerna i Jämjö och Holmsjö. De gjorde studiebesök i Kävlinge och tog med sig lärdomar hem. En organisation med styrgrupp, projektgrupp och externa intressenter sattes samman. De tog ner väggar, öppnade upp lokalen och placerade om hyllor som förberedelsearbete. Den 10 september i fjor öppnades biblioteket med meröppet 10-22. De farhågor de hade på förhand slog inte in. Det de kan se i backspegeln är att de jobbade under tidspress, att det vare en jobbig process, tekniken strulade och det var oförutsedda saker som dök upp efter hand. Personalen har fått ta mycket ansvar under resans gång. På plussidan finns att allmänheten varit nyfikna, de har nu ca 200 meröppetanvändare, de är nöjda med  nya interiören. Det de lärt sig är att de borde planerat bättre för stängningen och väntat med invigning till tekniken var intrimmad. Till slut blev allt så mycket bättre och biblioteket har fått mycket positiv uppmärksamhet.

Det finns mycket mer att säga om de tre ovanstående presentationerna men jag håller här. Jag tror att vi alla fick väldigt mycket nyttigt med oss. Ta gärna kontakt med de medverkande om du vill veta mer. Hela programmet för dagen finns här.

Tack alla ni som medverkade och alla som kom till träffen. Tack till Louise för det fina värdskapet. Hör gärna av er med önskemål om nästa års träff, var vi ska träffas och vilket tema vi ska ha.

//Maria Lundqvist, BiBK

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s