Barnmakt – en metodbok om rätten till inflytande

Barnmakt2-300x168Barnmakt – en metodbok om rätten till inflytande” är en skrift som dök upp i brevlådan häromdagen. Den är skriven till alla vuxna med makt, d v s alla vuxna, och utvecklar vad barnkonventionen säger om barnets rätt till inflytande. Den trycktes förra året i samband med att FN:s konvention om barnets rättigheter 2014 fyllde 25 år.

Skriften ges ut av Nätverket för Barnkonventionen, som är en organisation som samlar över 40 medlemsorganisationer, såsom BRIS, Rädda Barnen och Unicef, som arbetar för att stärka barns och ungas rättigheter.

En av hörnstenarna i barnkonventionen är rätten till inflytande, både över sitt eget liv och över samhället. ”Barnmakt” vill utmana oss vuxna när det gäller våra föreställningar om barn och hur vi ser på inflytande och den är viktig för oss som jobbar i offentlig verksamhet och har en skyldighet att arbeta med barns rätt till delaktighet och inflytande – för det står ju i våra biblioteksplaner att barn och unga är prioriterade målgrupper, eller hur?

”Barnmakt” försöker beskriva det där med inflytande, som kanske inte alltid är helt lätt. Inflytande är ingen engångsföreteelse. Att arbeta med allas rätt till inflytande kräver liksom så mycket annat, träning. Skriften innehåller därför även ett antal frågeställningar för samtal och reflektion, kanske vid ett APT-möte med hela personalen.

Skriften finns i tryckt form att beställa, men finns här i PDF-format. Jag vill uppmuntra er alla till läsning och därefter lite träning på hemmaplan – och tänk lite på det här som Eli, 6 år säger:

”Om barnen fick bestämma allt skulle det bli lite orättvist. Och om alla vuxna bestämmer allting då blir det också orättvist. Men om båda bestämmer lite då blir det inte orättvist.”

Annonser

5 reaktioner på ”Barnmakt – en metodbok om rätten till inflytande

  1. peterals skriver:

    Reblogga detta på Den inre fienden och kommenterade:
    Biblioteket handlar också om makt och maktdelning, enligt min uppfattning: ”En av hörnstenarna i barnkonventionen är rätten till inflytande, både över sitt eget liv och över samhället. ”Barnmakt” vill utmana oss vuxna när det gäller våra föreställningar om barn och hur vi ser på inflytande och den är viktig för oss som jobbar i offentlig verksamhet och har en skyldighet att arbeta med barns rätt till delaktighet och inflytande – för det står ju i våra biblioteksplaner att barn och unga är prioriterade målgrupper, eller hur?”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s