Utveckla programverksamheten på bibliotek!

19marsProgramverksamhet är en viktig del av det som biblioteket erbjuder sina besökare. Igår, 19 mars, var det dags igen för nätverksgruppen för programansvariga i Blekinge och Kronoberg att träffas. Den här gången hade vi bjudit in en föreläsare för att inspirera oss i arbetet. Det blev en eftermiddag med många konkreta råd och tips. Och också några självupplevda grodor!

Lars Lindén driver företaget Seminars AB och har jobbat med marknadskommunikation och programverksamhet sedan mitten av 1980-talet. Han har också bibliotekserfarenhet som assistent på filialbibliotek. En bra kombination för syftet med den här dagen.

Lars inledde med att ställa frågan varför har vi programverksamhet på bibliotek. Det finns många svar på den frågan och alla är rätt. Till exempel för att biblioteket kanske är det enda stället på orten som erbjuder kulturarrangemang eller att man vill marknadsföra bibliotekets utbud. Man kan se på programverksamhet som den positiva trojanska hästen: ”Vi ”rullar” in de som inte varit på biblioteket tidigare.”

Efter det följde en gedigen genomgång om hur bibliotek kan jobba med programverksamhet. Hur ska vi få fler deltagare till våra program? Hur ska vi marknadsföra inbjudan på bästa sätt? Varje program är en investering i nästa program. Genomför program så att deltagarna vill komma tillbaka. ”Förvalta” tidigare deltagare så de blir en växande grupp stamkunder i programverksamheten. Tänk långsiktigt. Institutionalisera.

När vi genomför ett program så är det i direktsändning och därför gäller det att ha gjort ett bra förarbete. Det handlar om att ha en organisation för att besluta om vilka program man ska ha och när, att producera och distribuera inbjudan, att ”duka” lokal och teknik, att ta emot deltagarna, att hälsa välkommen och introducera, att leda och dirigera samt att avsluta och följa upp.

När biblioteket ska välja program att genomföra kan det liknas vid medieinköp. Det gäller att anpassa programmen efter den kultur biblioteket finns i och att välja ut målgrupp och anpassa program efter det.

Andra goda råd från Lars var att ta referenser på föreläsare i förväg, att formulera en inbjudan så att den ger fjärilar i magen och studsar tillbaka och att sprida inbjudan på olika sätt. Inbjudan kan ses som en investering i människor och därför tyckte Lars att det var viktigt att låta deltagarna anmäla sig och lämna kontaktuppgifter så att de kan samlas i ett register som återanvänds för att sprida kommande inbjudningar. ”Låt inte deltagarna gå anonyma från våra program!”.

Att skriva artiklar till gratistidningar är ett effektivt sätt att nå ut om det som händer på biblioteket.

Tänk också på att möbleringen av lokalen är viktig och att besökaren uppskattar det lilla extra. I samband med programmet glöm inte tala om vad biblioteket kan erbjuda och påannonsera nästa evenemang.

Att ha någon som är programansvarig borde vara en självklarhet men också att chefen ska tala om vilken budget man har till programverksamheten.

Lars avslutade med att berätta om några grodor han råkat ut för och som han tagit lärdom av. Till exempel som att inte bjuda på bananer utan att ha gott om papperskorgar utställda. Ändra inget i sista minut utan att kolla konsekvenserna.

Vid frågestunden efteråt diskuterade vi en del kring att samla in och spara besökarnas kontaktuppgifter och för- och nackdelar med det. Det kan å ena sidan vara arbetskrävande, å andra sidan kan det vara bra för kunna meddela om föreläsningen behöver ställas in. Det är en intressant fråga när det gäller att arbeta långsiktigt med programverksamheten.

Sammanfattningsvis var det en eftermiddag som gav en del att tänka på för deltagarna. En väl utvecklad och genomtänkt programverksamhet är ett bra sätt att marknadsföra biblioteket på.

Uppdatering: Här kan du läsa Lars Lindéns inlägg på hans blogg.

//Maria Lundqvist

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s