Biblioteksdagarna 2015 – del 2. Förskolebibliotek kan det va nåt?

IMG_8873Under Biblioteksdagarna i Lund 6-7maj fanns det möjlighet att göra intressanta studiebesök, ett av dessa gick till förskolan Hedenhös i Lund och jag hängde på.

Bibliotekspersonalen i Lund upplevde att förskolebarnen kom i mindre grad till bilioteken, personalen tog med sig färre barn eller kom och lånade utan barn. Man frågade sig ”hur kommer biblioteket närmare barnen?” ”hur ska vi göra biblioteket och böckerna mer lättillgängliga?”
Idén om att ha bibliotek på förskolorna kom och med stöd av projektmedel från Kulturrådet (70 000) och egna medel (60 000) samt arbetstid startades 4 pilotbibliotek. Projekttiden var mellan december 2010 och juni 2011. Det blev en mycket positiv utvärdering, föräldrar, personal och barn fick tycka till. Nu finns det 11 förskolebibliotek och de är ordinarie verksamhet.

Förskolan Hedenhös har 72 barn och fyra avdelningar, barnen är i åldern 1-5 år. Det finns en arbetsgrupp med representanter från förskolan och lokalbiblioteket. Målet var att språket och boken skulle bli mer centrala, man ska arbeta mer medvetet med boken. Man har skapat ett rum i en lekhall (det finns två) rum i rummet i lekhallen. Möblerna är flyttbara för större flexibilitet. Innan man startade så förankrades biblioteket på arbetsplatsträffar och föräldramöten.

Om en förskola vill starta ett bibliotek så får man ansöka om det, bevilja det så får man 6000 kr till medier från stadsbiblioteket, (de tas från inköpsstödet från KUR), det egna beståndet kompletteras med långlån från närmaste filialbibliotek samt man förbinder sig att göra egna inköp på förskolan. Varje bok ska förtjäna sin plats i föreskolebiblioteket, vilket har lett till att man även gallrat förskolans bestånd och att man beslutat att inte ta emot gåvor från barn och föräldrar. Möblerna i förskolebiblioteket finansieras av FullSizeRender (10)förskolan. Man har ett nära samarbete med det lokala biblioteket som besöker förskolan en timme per vecka under försa tiden och stödjer förskolans urval vid medieinköp. Medierna i förskolebiblioteket är inte till hemlån men det finns bokkasssar till hemlån på förskolan. I Stångby där man haft ett förskolebibliotek sedan projektstart har besöken på biblioteket ökat sen man fått föreskolebibliotek. Personalen har inte minskat sina besök på filialerna och föräldrar har fått upp ögonen för filialen genom föreskolebiblioteket. Bokbussen har också särskilda turer till förskolornas entréer.

Mer bibliotek till barnen! Ja!

Läs mer:
Lärarnas tidning

Skolverket

/Kristina Hedberg BiBK

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s