Intryck från Biblioteksdagarna – Del 6

Om att ”provprata”, rätten till yttrandefriheten och att kunna förvalta den

Här kommer nu det ”sista intrycket” från årets biblioteksdagar, om ett av de  mest intressanta och kanske viktigaste av seminarierna – ”Provprat” om yttrandefrihet med dramatikern, krönikören m m Stina Oscarson, biblioteksföreningens Niclas Lindberg, Botkyrkas bibliotekschef Anja Dahlstedt och Mikael Sjögren, överbibliotekarie vid Umeå universitetsbibliotek.  

ProvpratSjälva begreppet ”provprat” har Stina Oscarson förmedlat i en av sina krönikor, som innebär att kunna få ventilera något i ett samtal utan att vara helt färdigformulerad i sina tankar. Det uppstår någonting med lyssnandet, menar Stina Oscarsson, i en debatt eller samtal när jag talar om att det jag tänker säga inte är helt färdigtänkt, men som jag gärna vill utveckla. Man lyssnar mer uppmärksamt på den som ”provpratar”. Idag förs mycket av samtalet i det offentliga, via sociala medier, med möjlighet till omedelbara kommentarer och tyckande. Faktum är, menar Stina Oscarson vidare, att medan vi högtidligt försvarar yttrandefriheten som princip angriper vi ofta med fullt artilleri den som av misstag råkar säga något fel eller ofullständigt. Det är lätt att klicka dit ett ”gilla”, men det är desto svårare att aktivt ta ställning. ”Det finns alldeles för många idag som försörjer sig som tyckare och inte som tänkare. ”

Just detta om att tycka utan att tänka, vem som har rätten att ta på sig något slags tolkningsföreträde och vad detta kan få för konsekvenser för ett bibliotek handlade själva ”provpratet” om. I bibliotekslagen står att biblioteken ska bidra till fri åsiktsbildning och i regeringens proposition förtydligas det med att biblioteken ska inta en neutral hållning i förhållande till den information som tillhandahålls och understödja ett fritt meningsutbyte. Men vad innebär detta när det väl börjar blåsa? Framför allt två exempel togs upp under samtalet – ”Lilla hjärtat”-debatten, med anklagelserna mot Stina Wirsén och hennes tecknade barnbok som hets mot folkgrupp, och debatten i media för något år sedan om anklagelserna mot Växjö bibliotek som fjärrlånat Hans Nestius ”I last och lust” från Karlskrona stadsbibliotek, en bok som uppmärksammats och ansetts innehålla barnpornografi.

Oavsett vem som hade vilken åsikt, så uppstod ett dilemma för biblioteket, den institution som ska bidra till fri åsiktsbildning. Växjö bibliotek erkände i media att de gjort fel som lånat in ”I last och lust” och Karlskrona gallrade den ur beståndet. Botkyrka bibliotek valde att plocka bort ”Lilla hjärtat” från sina hyllor. Anja Dahlstedt förklarade i detta panelsamtal hur de resonerat och tagit ställning. Men, frågade sig Niclas Lindberg, vem har rätten att ta på sig tolkningsföreträdet. Vart går gränsen? Hur många angrepp kan biblioteket tåla? Borde inte biblioteket i stället stå upp och lägga en mer demokratisk aspekt på det hela? Är det enklast att bara plocka bort? ”Tintin i Kongo” var en annan titel som kom upp i samtalet, och Efraim Långstrumps yrke, böcker som skrivits i en annan tid då åsikten var en annan. Det är klart att dessa barnböcker inte ska stå främst på barnavdelningens hylla, men de bör kanske ur en annan aspekt finnas kvar. Är det bättre att boken inte finns alls, än att det finns en tänkt tanke att ha den kvar, menade Niclas Lindberg vidare.

”Provpratet” gav inga rätta svar, men kontentan av samtalet var och är att det är viktigt att ta ställning, att tänka och att veta varför en viss handling utförs. Botkyrka plockade bort ”Lilla hjärtat” men kunde förklara sina skäl för besökarna. Tänker personal, ledning och politiker på vad bibliotekens inköpspolicy/beslut får för framtida konsekvenser? Förs samtalet internt om vad och varför? Och vågar biblioteken när det blåser som värst stå på stadiga ben med goda skäl till varför boken ska stå kvar på hyllan? Eller står hyllorna tomma, när alla stormar väl bedarrat, tiden gått och alla har glömt?

Intressanta och viktiga ämnen att ”provprata” om på hemmaplan. Tack Stina, Niclas, Anja och Mikael, för en viktig seminariediskussion!

/Therese Emilsson, BiBK

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s