Garanterat bra böcker – en Kulturrådskonferens om litteratur och kvalitet och om kvalitetslitteratur som läsfrämjare

!cid_1D4F6EE7-3424-40DA-B753-4E58B8E0BE46Kulturrådet arrangerade den 1 juni en konferens kring det statliga litteratur- och distributionsstödet för främjandet av kvalitetslitteratur. Litteraturstödet fyller i år 40 år och innebär att såväl främja kvalitet i utgivningen som att främja spridning och läsning.

Med anledning bl a av 1960-talets förlagskris skickade Författarförbundet en skrivelse till Kultur- och utbildningsdepartementet med oro för att detta skulle medföra en minskning av kvalitetslitteraturen. Ministern hette då Olof Palme, och en utredning tillsattes med målet att bredda kulturen, vidga läsandet och föra ut litteraturen till fler människor – och med en kvalitativ inriktning. Inte förrän 1975 sattes grundprinciperna för litteraturstödet upp och trädde i kraft. Fokus skulle vara på den läsande allmänheten och stödet skulle vara selektivt d v s en bedömning av enskilda titlar. 1999 införs distributionsstödet, d v s att den titel som får litteraturstöd även sänds ut till landets  kommunbibliotek. Idag är ändamålet med litteraturstödet dels att främja mångfald, kvalitet och fördjupning i själva utgivningen, d v s ett stöd till förlagen att våga ge ut titlar som de vet kanske inte kommer att helt ”bära sig själva”, och dels att främja spridning och läsning (SFS 2010:1058). Att bli till, bli bra och nå ut, som Signe Westin från Kulturrådet sa i sin intressanta exposé över Litteraturstödets 40 år.

Att litteraturstödet är ett oerhört viktigt stöd utifrån ett förläggarperspektiv, framkom tydligt vid samtalet mellan representanterna från ett antal av landets förlag, en nödvändighet t o m, framför allt för de små förlagen. Litteraturstödet garanterar mångfalden.  Kvalitetsbegreppet ventilerades också under dagen, både av litteraturkännare Harald Hultqvist och av några ledamöter ur de arbetsgrupper som gör själva bedömningsprocessen. Vad innebär kvalitet? Förutom själva hantverksskickligheten i såväl innehåll som bokens fysiska bindning, är nog innehållets originalitet det som tydligast framkom. Det som sticker ut, som gör boken/texten unik i sitt slag.

Är litteraturstödet en nödvändighet för förlagen, är däremot distributionsstödet inte lika väl mottaget utifrån ett folkbiblioteksperspektiv. Fyra gånger per år landar kartongerna hos landets huvudbibliotek och på många ställen hamnar böckerna i alla fall inledningsvis i ett magasin i källaren eller på en boksnurra i ett hörn, med en sekvensetikett, oftast inlagda i katalogen. Två goda exempel presenterades dock under dagen – Skogås biblioteks ”kvalitetshylla” och Regionbibliotek Örebros satsning på offentliga ”Bokholkar”.  Något ytterligare råd eller krav på biblioteken framkom inte. Nytt är att information om titlarna kommer att medfölja boksändningarna framöver. Detta samtal – om uppdraget och det ansvar biblioteken enligt lag har att främja litteraturens ställning och erbjuda ett utbud av kvalitet – får föras vidare, och måste föras vidare på hemmaplan utifrån folkbibliotekens litteraturförmedlande uppdrag. För de litteraturstödda böckerna förtjänar ett bättre liv än att stå på en hylla i en källare, och måste nå ut till sina läsare. Signe Westin avslutade sin exposé med att citera den alltid så kloke f d kulturministern Bengt Göransson som sagt så här: ”Biblioteken måste ha en aktiv roll i kulturpolitiken. Biblioteken är vid sidan av skolan de viktigaste kulturinstitutionerna. De ska erbjuda böcker de inte visste fanns – och även böcker de inte vill ha”. Så är det!

Dagens presentationer finns inspelade att lyssna till på Kulturrådets hemsida, som ni hittar här.

/Therese Emilsson, BiBK

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s