Omruskad och inspirerad

The Conferencetheconf

Att ruskas om i slutet av sommaren och känna hur hjärnan får sig en genomkörare är härligt om man gör det genom att åka till Malmö och gå på The Conference. I flera år har jag velat göra det, den vänder ju sig till många inte bara dataspelsföretag och mediemänniskor utan t o m till oss jobbar med biblioteksfrågor. Men man ska inte vänta sig något anförande om Libris eller läsfrämjande utan här är det nyheter, utblickar och visioner. Klokt, roligt, galet och spännande!

För min del blev det en av två dagar, delade med Malena, min chef.

Den första föreläsningen av Aral Balkan om data, demokrati och integritet var som en föreställning, han ägde scenen men hade dessutom mycket klokt att säga om detta aktuella ämne. Han menar att det har skett en maktöverföring från myndigheter till företag genom att vi blir kontrollerade via nätet och att det i sig hotar demokratin. Företagens möjligheter att påverka demokratiska institutioner är ett hot som vi behöver göra något åt.

”Technology is not good or bad nor is it neutral”

Lyssna på Aral

Sen valde jag att lyssna på tre personer som pratade om drönare och vad de skulle kunna användas till I framtiden, jag fick lära mig att vi lever i post-smart-phone-eran och att drönare förmodligen kommer att göra mycket mer framöver. Idag vet vi att de stör flygtrafiken, dödar människor och kan leverera mediciner i katastrofområden. Den ena drönaren som de berättade om skulle kunna fungera som paraply och solskydd, den såg ut som en stor armbandsklocka.

Efter det kom nog det galnaste föredraget, Mads Wilson från Köpenhamn berättade om ett gäng som genom crowdfunding håller på att bygga en raket som sak göra en suborbital resa med en amatöraustronaut. Spännande vad man kan göra om man vill!

Ett av de bästa föredragen var Andie Nordgren som jobbar med dataspel och hon pratade om vår egoistiska föreställning om våra organisationer. Vi vill göra dem så coola och spännande istället för att jobba för att våra användare ska känna sig coola och verka intressanta för andra det är så våra organisationer (läs bibliotek) kan bli attraktiva. Klok!

Lyssna på henne: http://videos.theconference.se/andie-nordgren-knowledge-as-a-product

Det hände mycket med denna enda dag på The Conf och jag tänker lyssna på de föredrag jag inte hann med för detta är verkligen intressant att ta del av.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s