Next Library – ett första nedslag

Dokk1

Dokk1

I säkert tio år har jag vid olika konferenser fått höra talas om planerna för det nya biblioteket Dokk1 i Århus i Danmark och äntligen är det klart och äntligen har jag fått se det. Biblioteket som ligger i det omdanade hamnområdet är ritat av arkitektbyrån Schmidt Hammer Lassen och präglas av glas och betong och innehåller många spännande detaljer. Anledningen var den internationella konferensen Next Library som arrangerades 13-14 september på det nyinvigda biblioteket.

Omkring 350 personer hade samlats för att ta del av det digra konferensprogrammet. Konferensen har arrangerats vid tidigare tillfällen och har ledord som innovation, kreativitet och interaktion. Årets program bjöd på en blandning av huvudtalare och valbara interaktiva seminarier och innehåll både allvar och lek. Ämnena sträckte sig från bibliotekets roll i krisens Grekland till hur man kan skapa poesi tillsammans.

De fyra rummen

De fyra rummen

Ett intressant seminarium jag var med på hette The library as a flexible learning space. Seminariet leddes av Rosan Bosch och hade fokus på biblioteksrummet. Vi tog utgångspunkt i den modell som Henrik Jochumsen, Casper Hvenegaard Rasmussen and Dorte Skot-Hansen gjort om bibliotekets fyra rum. De fyra rummen är mötesrummet, läranderummet, inspirationsrummet och skapanderummet och ska inte ses som specifika utan abstrakta rum. De olika rummen kan finnas i ett och samma rum på ett bibliotek. Det var rummet för lärande som seminariet handlade om och hur vi kan tänka när vi vill skapa ett sådant. Vare sig till gäller för barn, unga eller vuxna. Människor har olika lärsätt och därför behöver det finnas olika möjligheter på biblioteket just för lärandet. Rosan Bosch sa: ”You can only learn what you love”. Hon gick genom en uppsättning ”platser” eller delar som kan finnas i en miljö för att främja lärande. De fem delarna ska ses symboliskt och är

  • Mountain top. På berget står den som pratar till många, alltså envägskommunikation av traditionellt katedersnitt.
  • Cave. I grottan kryper den in som vill gå in i sig själv och läsa, lära, begrunda och reflektera.
  • Camp fire. Kring lägerelden sitter vi tillsammans och lär av varandra kring en gemensam sak.
  • Watering hole. Vid vattenhålet är vi i rörelse, vi kommer och går och får möjlighet att korsbefrukta vår kunskap när vi träffar någon som jobbar med något annat.
  • Hands on. Här lär vi oss genom att använda våra händer till att göra saker.
De fem delarna

De fem delarna i läranderummet

Efter genomgången fick vi gruppvis med papper och penna omsätta det här i praktiken och skapa en lärandemiljö med de här olika delarna. Det var ett stimulerande seminarium som gav mig nya tankar om hur man kan skapa en lärande miljö och som jag ska tänka på när jag är i biblioteksmiljöer. Hur är det på ditt bibliotek? Finns de olika delarna?

Jag återkommer med fler nedslag från Next Library.

På gensyn!
//Maria Lundqvist

Annonser

En reaktion på ”Next Library – ett första nedslag

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s