Next Library – ett andra nedslag

Publik på Ignite Talks på Next Library

Publik på Ignite Talks på Next Library

Som jag skrev i mitt tidigare inlägg är konferensen Next Library en konferens med många intressanta inslag. Eftersom programmet delvis innehåller parallella seminarier och workshops kan det vara svårt att välja när man helst skulle vilja vara på flera ställen samtidigt.

Ett pass jag valde var Ignite Talks och efteråt kände jag mig mycket nöjd med det valet. Precis som titeln säger så var det tal för att tända, sätta igång tankarna. Praktiskt gick det till så att det var tio personer som hade fått fem minuter var att tala om ett ämne. Det gick undan, med andra ord. Håll i dig!

65,000 libraries: one story
Ilona Kish, Programme Public Libraries 2020, Reading & Writing Foundation, Belgium 
Programmet Public Libraries 2020 jobbar för att förespråka och lobba för bibliotek på EU-nivå. I Europa finns det 65 000 folkbibliotek med 100 miljoner användare per år. Hur berättas den historien? Det gör de genom filmer, prata med politiker, ta budskapet ut på gatorna och att positionera biblioteken att ligga i framkant. Filmerna finns på deras kanal på Youtube. Titta på dem!

Extreme Library Makeover and Mindshifts
Erik Boekesteijn, Library Avenger, Doklab, The Netherlands 
På biblioteket i Delft I Nederländerna vill de koppla ihop människor med samlingarna och berättelserna. De har tagit fram verktyg för storytelling och jobbar med omgestaltning av biblioteket. Innovate or die!

How to change a librarian
Julia Bergmann, Library Avenger, freelance trainer for information literacy and new technologies, Germany
En ny biblioteksbyggnad ger inte ett nytt bibliotek, det är bibliotekarien som gör det. Därför har de tagit fram ett utbildningssystem för bibliotekarier i Tyskland. Viktiga inslag är efter överföra kunskap till sina kollegor när man varit iväg på utbildning, att arbeta med hela teamet samtidigt och att ändra bilden av sig själv som bibliotekarie. Det sistnämnda kan kosta på för bibliotekarier som har en bild av sig själv som inte riktigt passar in i dagens bild av professionen. Unchain librarian Power!

Global librarianship: Turning global inspiration into local action in your library
Jan Holmquist, Library Avenger, Denmark
Unlearn and learn, vi behöver “sudda ut” för att lära nytt. Vi ska tänka globalt men handla lokalt. Det är helt okej att bibliotek stjäl idéer från varandra. Jan Holmquists exempel var 23 mobile things som han gjort om i en dansk version, 16 ting. Vi ska nätverka, connect the dots. Libraries make their communities smarter. Lär av varandra!

Using library architecture to combat loneliness and encourage connections
Melissa Wieser, Librarian, Allerød Library, Denmark
Med hjälp av arkitekturen på biblioteket kan vi skapa möten. Det kan man göra genom att placera sittplatser så att besökarna sitter mitt emot varandra, att få dem att dela resurser och ge dem något att prata om. Biblioteket i Allerød är meröppet dygnet runt med det underliggande meddelandet We trust you! Tankeväckande!

Interactive Soundscapes in the library – Shhhh! ?
Asger Christensen, Spoink, Denmark
Asger Christensen jobbar med skapa ljudlandskap och har gjort den ljudbakgrund som finns I Dokk1. Ljud är känslor, minnen, kulturella referenser och är grundat i evolutionen. Det går inte att stänga öronen. Det finns nyttiga ljud som vi mår bra av. Ljud kan vara biologiska, geologiska och antropologiska. Ljud- och musikmiljöer kan påverka kriminalitet. Mycket intressant!

A World of Playfulness
Mathias Poulsen, Counterplay, Denmark
Spel har stor betydelse för det vi lär oss. Lekfullhet är viktigt för alla och lek är en del av det verkliga livet!

Planning Library Spaces – When Someone Else Is Paying
Daniel Cherubin, Chief Librarian and Associate Dean, Hunter College, CUNY (New York, NY, USA)
I USA är det vanligt att bibliotek får medel till biblioteksbyggen genom donatorer. Dilemma kan uppstå när donatorer tror sig veta hur bibliotek ska skötas. ”Ingen donator till sjukhus har synpunkter på hur operationer utförs.” Hur ska donatorerna synas i biblioteket? Räcker det att sätta upp namnet på donatorn på en skylt för att den ska bli nöjd? Det gäller att ha belägg och data för att möta donatorernas synpunkter. Intressant om en fråga som i Sverige är en icke-fråga.

How to curate social media
Peter Alsbjer, Library Director, Örebro Public Library, Sweden 
Genom att jobba med sociala medier kan biblioteket bygga kunskapsbaserade samlingar som marknadsför biblioteket. Till exempel att göra spellista till böcker i Spotify. Facebook och Twitter har funnits så länge så de kan kallas ”old school social media”!

DIY -> DIT
Mogens Vestergaard, Library Director, Roskilde Libraries, Denmark
I Europeana finns 43 miljoner poster, alla kan delta och bidra till samlingen. Om vi tänker ”from collection to connection” så kan vi göra ett makerspace av Europeana som bygger på kultur, innehåll och kreativitet.

Jag gillade det här formatet med många korta presentationer. Utmaningen för talaren är att skapa ett sammanhang och få med budskapet på den korta stund den har på sig. Sen är det upp till lyssnaren att ta reda på mer om ett intresse väcks. Jag tänker här att om talarna hade fått 45 minuter på sig så är det inte säkert att jag hade fått mer med mig än det jag fick på fem minuter i form av tankar och bestående intryck. Less is more, ibland!

//Maria Lundqvist

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s