Träff på nyinvigt bibliotek i Lenhovda

En gång i början på varje år i minst tio års tid har bibliotekspersonal i Blekinge och Kronoberg som arbetar på filialer träffats på någon filial runt om i länen. Detta år var inget undantag och den 5 februari var det dags för årets träff. Platsen var Lenhovda bibliotek i Uppvidinge kommun och temat för dagen var barn och unga.

Återinvigt bibliotek i Lenhovda
IMG_0819
Anledningen till att det blev biblioteket i Lenhovda vi möttes på var att de under hösten hade helrenoverat lokalen. Biblioteket är integrerat med skolan och byggdes 1981. Sedan dess hade inget gjorts med lokal och inredning förrän nu. Biblioteket är alldeles nyligen återinvigt för allmänheten och doften av nymålat och nya möbler satt kvar. Lånedisk, tidskriftshylla och barnavdelning har få nya placeringar och de hade frigjort golvyta för arrangemang. Barnavdelningen blev större och med ett eget rum för de minsta barnen. Arbetet pågick i två månader och under tiden var allt nerpackat och biblioteket stängt. All gammal inredning kastades och de startade från ett blank papper. Nu är det ett härligt färgglatt bibliotek som möter besökarna.

IMG_0836De olika avdelningarna (barn/unga skön, barn/unga fack, vuxen skön, vuxen fack och anpassade medier) har fått olika färger på hyllorna för att underlätta orienteringen. För barn/unga har de frångått SAB-uppställningen och gjort en egen mer användarvänlig uppställning som bygger på DOFF-projektet. Det läsfrämjande arbetet för barn är en central del i verksamheten med 1- och 6-årsböcker, bokkassar och sagostunder på förskolor och sommarboken. Eftersom Lenhovda är ett integrerat bibliotek är det en utmaning att locka barnen efter skoltid.

Garaget – ditt extra vardagsrum
IMG_0830
Efter inledningen med presentation av biblioteken i Uppvidinge i allmänhet och Lenhovda bibliotek i synnerhet var det dags för Sara Espensen från Garaget i Malmö att presentera deras verksamhet. Detta gjorde Sara till ett bildspel med massor av bilder från biblioteket. Biblioteket är byggt i en före detta maskinfabrik i ett socialt belastat område i Malmö. I området finns många föreningar och befolkningen är ung. Böckerna utgör inte någon särskilt stor del av lokalen på 500 m2, beståndet består av 3 500 medier. Böckerna samsas med den kreativa verkstaden, det ekologiska kaféet och scenen och beskrivs som ett vardagsrum. Förutom böcker lånar de också ut symaskiner och verktyg, och laptops att använda på plats. Kaféet drivs av ett socialt företag som bakar och bemannar.

Det pågår en mängd arrangemang, såväl dag- som kvällstid, i lokalen. För många arrangemang står Garaget för lokalen och t ex en förening för innehållet. Den som vill har möjlighet att disponera lokalen efter stängning något som fungerar bra och som bygger på eget ansvarstagande.

Det råder en tillåtande miljö på Garaget och de testar sig fram och provar olika idéer. Ledningen är stödjande. Vid en ombyggnad frågade de besökarna vad de vill ha vilket ledde till att ett tyst läserum och bokningsbara mötesrum kom till. De gör brukarundersökningar varje år och lägger verksamhetsplanen efter det.

Många barn som inte har fritids kommer efter skolan till Garaget utan vuxna och deras behov försöker de fånga upp. I den pedagogiska verksamheten använder de sig av Pappas appar  Med stöd från Kulturrådet och Svensk biblioteksförening genomförde de läsfrämjandeprojektet Pappa och jag om pojkars läsning.

Samarbete är nyckeln och framgångsfaktorn för Garaget. Med hjälp av olika samarbetspartners erbjuder de språkkafé och läxhjälp. Jag tror att vi alla som lyssnade på Sara blev sugna på att åka till Garaget och uppleva det själva.

Programverksamhet för barn i Rottne och på Hovshaga
IMG_0848
Kerstin Steen och Nina Stigsdotter Benitez fortsatte efter lunch med att berätta om den programverksamhet som finns på biblioteken i Rottne och Hovshaga. Rottne är ett samhälle ett par mil utanför Växjö och Hovshaga är en stadsdel i Växjö. Rottne är integrerat och Hovshaga är enbart folkbibliotek. Med väldigt små medel har utvecklat programverksamheten genom att använda sig av lokalsamhället, samarbeta, utnyttja nätverk och jobba efter devisen frågan är fri. På det här sättet har de utvecklat sagosstundsverksamheten på ett intressant sätt utifrån en mängd tema, t ex hår-, tand-, pannkaks-, bondgårds-, tomte-, djungel-, brandbils-, skogsmaskins- och byggsagostund. Som exempel, vid brandbilssagostunden kom en brandman i brandbilen, först läste de brandbilssaga sen fick barnen gå ut och titta på och klättra in i brandbilen. Sagostunder med bilar och maskiner drar i allmänhet många deltagare och fler pappor än vanligt kommer. För förskole- och skolbarn har de haft temastunder med polisman, elektriker och rymdingenjör. När det var Dam-EM i fotboll ordnade de fotbollssagostund. De har också bjudit in till Siggeträff och Lassemajaträff. Ett tips där är att kontakta förlag för att få material till den här typen av träffar. De har haft prova på-skytte och streetdance. Kerstin och Ninas tips är att samarbeta med aktörer och studieförbund på orten, använd personliga kontakter, samarbeta med varandra på biblioteken, tänk i teman och stjäl idéer. Imponerande och kreativt!

Tack till er alla som medverkade och deltog under dagen. Ett särskilt tack till personalen i Uppvidinge för gott samarbete med planering och genomförande av dagen och för er härliga gästfrihet.

Här är några bilder till från Lenhovda bibliotek. Klicka om du vill se dem i större format.

//Maria Lundqvist

 

 

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s